Csúcsot döntött tavaly a használtautók piaci forgalma

Minden eddiginél több, kis híján 827 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly a hazai használtautó-piacon, tízezerrel több, mint egy évvel előtte. Az adatok ismeretében leírható, hogy a használt személygépkocsik piaci forgalma egy évtized alatt megkettőződött. (A nyitó kép forrása: SWR Fernsehen.)

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint a piac forgalmának növekedését két tényező is segítette tavaly. Főként az időszak első részében, rövid távon az autóipart sújtó chiphiány hatása érvényesült: az újautó-piacon kialakult ellátási problémák a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelték. Hosszabb távon a hazai személygépkocsi-park folyamatos, lendületes növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma még nem érte el a 3 milliót, évtizeddel később viszont már meghaladta a 4,1 milliót.

A Datahouse által ma közzétett adatok szerint a belföldi használtautó-piacon 2022-ben is hat márka autói adták a teljes forgalom felét. Az első helyen az Opel áll: 96 ezer példány cserélt gazdát, ez a teljes forgalom 11,3 százaléka. A Volkswagen 2019 óta 10,1 százalékos részarányával stabilan tartja a második helyét. A harmadik a Suzuki (8,6%), a Ford a negyedik (7,8%). A BMW az ötödik (6,5%); bár a Renault részesedése évről évre csökken, 5,3 százalékkal még éppen megszerezte a hatodik helyet a Mercedes előtt.

A forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora immár 15 év feletti, ennélfogva tavaly az adásvételek több mint háromnegyede legalább tízéves jármű volt.

Mi várható az idén? Az év első felében feltehetően fokozatosan normalizálódik majd az újautópiac, a következő időszakban a vásárlók már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak majd. Mindez élénkíteni fogja a használtautó-piacot is, melynek másik utánpótlási forrása, a használtautó-import is újra felfelé kimozdulhat a tavalyi mélypontról, feltéve, ha a tavalyinál kedvezőbbé válik az átlagos euróárfolyam.