Devecsery nem enged a negyvennyolcból

Az irodalmi előadásokat és kalandozásokat  különösen kedvelő Vas megyei TIT Hölgyklub legutóbbi vendége Devecsery László szombathelyi író, költő, tanár és rendező volt, akinek alkotói munkáját ez év márciusában József Attila-díjjal ismerték el. 

A Vasszilvágyról származó gimnazista fiúra és verseire magyartanára, Lőrinczy Huba irodalomtörténész figyelt fel: 1967-ben benevezte a sárvári megyei diákköltő-találkozóra, ahol második díjat nyert, majd a következő év újabb dicsőséget hozott a gimnazistának, versével a dunántúli diákköltő-találkozó első helyén végzett.

„Egy 1970-ben megjelent antológiával és egy majdnem önálló, az Ikerlámpások című kötettel kezdődött minden” – beszélt életéről és munkásságáról Devecsery László az érdeklődő közönségnek.

Eddig már negyvenhét (!) könyvét vehették kézbe az olvasók, és hamarosan megjelenik a következő is, egy újabb értékes lelet a könyvek kincsesházában. Költeményeiben egyaránt megszólít gyereket és felnőttet, műveinek játékos, könnyed nyelvezete, gazdag szófordulatai, sokszor mély és komoly témához kapcsolódnak.

Beszélgetés közben megvallotta hallgatóságának, hogy nagy hatást gyakorolt rá Csontváry Kosztka Tivadar művészete, festményei, köztük a Magányos cédrus: számára a cédrus időtlen és óriási, ugyanakkor megnyugtató is. Úgy érzi, hogy a Cédrussá válok című verse kicsit önéletrajzi mű is:

„Cédrusok árnyékában élek:/cédrussá válok magam is./Közöttük keményül a lélek.”

Érdekességképpen megemlítette, hogy a tavaly megjelent Holdárnyék című könyvében csak egyetlen versnél jelezte az alkotás évét, ugyanis a görög bölcsek szerint, ha megalkottál valamit, vedd elő 7 óra, 7 nap, 7 hét és 7 év múlva és, ha ugyanúgy tetszik és még aktuális, akkor talán szép alkotás volt.

Devecsery László a jó hangulatú verselés után beszélt még a klubtagoknak a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság által támogatott Pajtaszínházi programról, melyben nagy örömmel vesz részt: felkérték a Vassurányban tavaly szeptemberben megalakult színtársulat vezetőjének. Két amatőr színésszel közösen színdarabot írt, rendez és játszik is benne.

A mű címe „A kód”, amivel a helyi bemutató után, január 27-én a tehetséges és lelkes Irány Surány! Társulat a Nemzeti Színházban is közönség elé léphetett.