Diákok ezrei tüntettek oktatási reformért Budapesten

Több ezer tüntető, javarészt diákok és tanárok követelték az oktatás átfogó reformját péntek este a Budapesten. A Független Diákparlament javaslatait – mint az óraszámok csökkentése vagy a tanárértékelési rendszer – évek óta figyelmen kívül hagyja a kormány, ezért tüntettek január 19-én, és most ismét. A tüntető diákok többsége a túlterheltségre panaszkodott.

– Szerintem az a baj az oktatási rendszerrel, hogy nagyon nagyon sok diák túlterheltnek érzi magát hiszen nagyon sok olyan dolgot tanulnak amire nincsen szükség – mondta egy tüntető lány az Euronewsnak. – És ezáltal semmi másra nincsen idejük, ami egy kis öröm lenne az életükben a sport, a szabadidő, a művészetek, zene vagy bármi.

A Fidesz nyolc éve alatt a már korábban ezer sebből vérző magyar oktatást szervezetileg központosította, ami a PISA-eredmények alapján nem javított a helyzeten – sok tanár szerint pedig rontott.

– Ha megvalósulhatna az intézmények függetlensége, már előrébb jutnánk, hiszen helyben jobban tudjuk azt, hogy milyen pedagógiai programokra van szükség, hogyan kellene a diákokat tanítani, és netán abban is jobban tudnánk dönteni, hogy a rendelkezésre álló pénzt mire használjuk fel – mondta egy tanár.

A kormány a kritikákat megfogalmazó diákokat a politikai ellenfelei mellé sorolta be, a tüntetéseket a választási kampány részének tekinti.

A diákok szakmai vitára hívták a parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjeit, amelyre Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor vállalkozott.