Dohányzás és cukorbetegség: egy pár – életmentő a leszokás

A dohányzás ártalmainak egy része – szív-és érrendszeri problémák, tüdőbetegség – közismert, ám arról kevesen tudnak, hogy a dohányzás felborítja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét is, és inzulinproblémákhoz is vezethet.

A nikotin ugyanis megemeli a vércukorszintet, ha pedig a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű cukrot tudjanak felvenni, és a vércukorszint is az ideális tartományon belül maradjon. De a túl sok inzulintermelés a sejtek inzulinra való érzékenységét csökkenti, ez pedig egy idő után inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget okoz.

Az inzulinrezisztencia kialakulásán felül a dohányzás más módokon is növelheti annak a veszélyét, hogy kialakuljon a 2-es típusú cukorbetegség:

Gyulladást okoz a szervezetben a cigarettában található kemikáliák miatt. A testünk, ebben az állapotban nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.

Hajlamosít a hasi zsírlerakódásokra, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli,

Növeli a rossz- és csökkenti a jó koleszterin, illetve a triglicerid szintjét a szervezetben, melyek szintén összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel.

A cukorbetegeknek köztudottan fontos ellenőrizni a vércukor-szintjüket, ám a dohányzás, sajnos, ezt is megnehezíti azzal, hogy felborítja a szénhidrát-anyagcserét. Így az inzulint használó diabéteszes betegeknek még több inzulinra lehet szükségük a vércukorszint egyensúlyban tartásához.

A dohányzás, sajnos, a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is valószínűbbé teheti, hiszen ugyanúgy, ahogy a tartósan magas vércukorszint, a dohányzás is károsítja ereink falát, így szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. De a dohányos cukorbetegeknél a szokásosnál is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki még szemproblémák, veseelégtelenség, neuropátia és erekciós problémák is.

Csakhogy életmódunkat mi irányítjuk, és ha nehéz is letenni a cigarettát, amint sikerül ettől a rossz szokásunktól megválni, a dohányzás okozta károk visszafordíthatóvá válnak. A cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető, illetve, ha már diabéteszesek vagyunk, a szövődmények kialakulásának kockázata visszaszorítható a csaknem „normális” szintre.

A dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye: a vérnyomásunk és szívverésünk már 20 perc múlva visszaáll a normális szintre az utolsó szál cigaretta elszívását követően, a leszokást követő egy év múlva pedig a szívbetegség kialakulásának kockázata a dohányzókhoz képest felére csökken.

Ami pedig vércukorszintünket illeti, amint abbahagyjuk a dohányzást, a szervezet szénhidrát-anyagcseréje és inzulin-felhasználása is elkezd fokozatosan helyreállni. Szakmai megfigyelések alapján már 8 héttel az utolsó cigaretta elszívása után javul az inzulinérzékenység, csökken a vércukorszint, jobban kezelhető a diabétesz. Azoknál, akik még nem cukorbetegek, a leszokást követő 2 év elteltével a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata fokozatosan csökkeni kezd, és 10-12 év füstmentes év után szinte ugyanolyan szintre esik vissza, mintha soha nem dohányoztak volna.

Igaz, a dohányzásról leszokni nehéz, de rengeteg olyan módszer, leszokást segítő eszköz, gyógyszer és terápiás eljárás létezik, melyekkel megkönnyíthetjük ezt a feladatot. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, aki segíthet felállítani egy személyre szabott leszokási tervet!

A dohányzásról való leszokás mellett természetesen más változtatásokkal is segíthetjük a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését, vagy ha már kialakult, a betegség a vércukorszint kontroll alatt tartását. Mindkettőhöz az egészséges életmód és diéta a legfőbb kulcs. Ez rendszeres testmozgást, az ideális testsúlytartomány megőrzését vagy visszaállítását követeli, továbbá zöldségekben, gyümölcsökben, rostban és sovány húsokban gazdag, kiegyensúlyozott értend megtartását.

Relaxációs technikák elsajátításával és a stressz elkerülésével, szintén sokat tehetünk mind a megelőzés, mind a kezelés végett, hiszen a magas vérnyomás is a cukorbetegség rizikótényezője. A kezelési tervet azonban csakis orvosi felügyelet mellett alakítsuk ki, mert a vércukorszint ellenőrzéséhez szakmai felkészültség szükséges.