Drezda nem csak az 1945-i bombázásra emlékezik…

A szász főváros önkormányzata pályázatot írt ki a helytörténet egyik nevezetességének fel- és megújítására. (Néhányan az 1945. február 13-i drezdai bombázás sok ezer áldozata közül.)

Éppen 79 éve, 1945. február 13-án éjszaka hajtotta végre a brit és az amerikai légierő a második világháború legpusztítóbb légitámadását a németországi Drezda ellen. „Az Elba Firenzéjeként” emlegetett szászországi város nagyrésze megsemmisült, a lángtengerben – máig nem tudható biztosan – sokezer ember lelte halálát. A tömérdek egykori rom közül egyre, a Régi Lipcsei Pályaudvar épületmaradványaira most újfent ráfordult a társadalom figyelme:

Erről az állomásról indultak 1942-től azok a vasúti szerelvények, amelyeken zsidó férfiak, nők, gyerekek ezrei kezdték meg vagy folytatták útjukat a gettók és a haláltáborok felé. A drezdai városvezetés a helyi zsidó közösség egyetértésével most pályázatot írt ki a helyszín konzerválására és egyfajta emlékhellyé alakítására.

„Üdvözöljük azt az elhatározást, hogy az Régi Lipcsei Pályaudvart emlékhellyé fejlesszék. Ez volt az a hely, amely számos zsidó férfinak és nőnek egy megálló volt a halálba vezető, szenvedéssel teli úton” – nyilatkozta a médiának a Drezdai Zsidó Közösség szóvivője, (micsoda véletlen!) Szabó Domokos. Ugyanő hozzátette: „A mai és a jövő generációk felelősek azért, hogy ezt az autentikus helyet megőrizzék és a meggyilkoltak emlékét ébren tartsák.”

A szász főváros kulturális ügyekben illetékes helyettes polgármestere, Annekatrin Klepsch mindezt azzal egészítette ki, hogy a pályaudvar megújításával egyben napjaink zsidó életvitelét is bemutatják, egyfajta találkozási helyet ajánlva a téma iránt érdeklődőknek.

A Balpárt 46 éves várospolitikusa ezzel ki nem mondva is jelezte: nem nézik ölbe tett kézzel az AfD, az időközben nagyra nőtt Alternatíva Németországért szélsőjobboldali alakzat térhódítását.