Egykori hírszerző főnök lett a New York-i főkonzul

A BBC nemcsak a Brexit újabb fordulatait, hanem a Magyarországról szóló vitát is percről percre követte tegnap Brüsszelből. Így idézte Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét, aki nemcsak a magyarországi korrupció helyzete miatt aggódik, de az unió történetében precedens nélkülinek nevezte a CEU elűzését Budapestről.

Deutsch Tamástól azt emelte ki a tudósítás, hogy az Európai Unió ne Magyarországgal hadakozzék, hanem a választásokra koncentráljon. Judith Sargentini, a magyarországi jelentéstevő szerint Orbán időhúzásra játszik, pedig a helyzet a múlt ősz óta sokat romlott Magyarországon, és ezért a soros elnökséget betöltő Romániát a 7-es cikkely procedúrájának folytatására szólította fel. A luxembourgi Christophen Hansen képviselő pedig állította, ma már nem felelne meg hazánk az uniós felvétel kritériumainak sem az ismert törvénysértések miatt.

Az elsők között adta hírül a The Washington Post a szakszervezet győzelmét, miután az Audi győri gyárában egy hétig tartott munkabeszüntetés elérte a célját. A lényegre törő összefoglaló kiemeli, hogy a bérköveteléseken kívül bónuszokat és többletjuttatásokat is sikerült kiharcolniuk a sztrájkolóknak. Nem mellékesen megemlíti az írás azt is, hogy a magyar GDP-növekedés biztosítéka az Audi, a Mercedes, a Ford és a Suzuki.

A The New York Times a Reuters információit vette át, és a sztrájk befejezésének hírét az Audi szóvivőjével erősíttette meg. Mithay-Markó Judit elmondta, hogy már szerda éjszakától fokozatosan állnak vissza a termelésre, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora veszteséget okozott a munkaleállás az az egy hét alatt. Azt viszont közli a tudósítás, hogy 2017-ben az Audi magyarországi gyára 8,3 milliárd dolláros nettó árbevétellel büszkélkedhetett, ami az Audi-csoport összbevételének a 12%-a.

A kanadai Hungarian Free Press szokatlan intézkedésnek tartja Magyarországtól, hogy a hírszerzés volt főnökét, Pásztor Istvánt nevezte ki New Yorkba főkonzulnak. A katonai hírszerzéstől indult karrier állomásairól szinte semmi sem tudható, így Pásztor hivatalos életrajza sem ismert – írja a cikk szerzője, aki nem csodálkoznék azon, ha a paranoiás magyar kormány azzal bízná meg, hogy a magyar diaszpóra tagjairól, a „Soros-bérencekről” gyűjtsön személyi kartonba való adatokat. Tudomása szerint a magyar diplomatáknak és lobbistáknak pedig ki volt adva az az utasítás, hogy minél több „barátot” hajtsanak fel, aki majd védi a rendszer, a mundér becsületét és elhallgattatja az ellenkező véleményeket. Lázár György, a cikk szerzője nem lenne meglepve, ha bizalom hiányában kétszer meggondolnák az emberek, felkeressék-e egyáltalán a New York-i magyar konzulátust, hisz’ nem lehet tudni, milyen információk és hol kötnek ki róluk. 

Az ENSZ által New Yorkból működtetett Reliefweb (nemzetközi segély) portál kiadta a magyar kabinet közleményét arról, hogy hazánk 10 millió forintos sürgősségi segélyt nyújtott a Fülöp-szigeteki terrorista támadás életben maradt sérültjei megsegítésére. Vasárnap templomba dobtak be bombát a katolikus mise idején, s több mint 20-an életüket vesztették, 100-an megsebesültek. Az Azbej Tristan államtitkár nevéhez köthető intézkedés az üldözött keresztények védelmi programjának része. Tegnap egyébként egy mecsetben is terrorista támadás volt, ahol két muzulmán vallási vezető vesztette életét – tudható meg a The New York Timesból.

Orbán Viktor jól érzi magát ott, ahol most van, az Európai Néppártban – számol be Euractiv portál egy brüsszeli fórumon hallottakról, ahol az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának vezetője, Jan Zahradil vezető jelölt vélekedett így. Szerinte nem fenyeget az a veszély, hogy hozzájuk, a harmadik legnagyobb uniós csoportosulához állna át Orbán – cáfolva ezzel a terjengő pletykákat. Noha a frakció létszáma igencsak megcsappan majd a britek kiválása után, Zahradil nem aggódik a tagság miatt, új jobboldaliakkal tárgyal, de részleteket viszont nem kívánt elárulni.

A HBO csatornán vetítették a Vice News Tonight sorozat szerkesztésében azt a hétperces kisfilmet, ami hazánkról ad politikai látleletet. Megszólaltatva tüntetőket, elemzőket és háromgyerekes fiatal házaspárt is, akinek mondatával zárják a politika visszásságait korrekten bemutató összefoglalót: „hibái ellenére is kitart a Fidesz mellett”.

Végül a magyar kormány energiapolitikáját védelmező szerző, Varga Gergely írásáról: először oroszul fedeztem fel egy nemzetközi híreket feldolgozó, a moszkvai kormány által támogatott InoSMI portálon. A cikk eredetileg az Atlantic Council vitarovatában jelent meg, mint válaszcikk arra az amerikai elemzésre, amely az orosz energiapolitika erősödő európai szálait bogozgatja, s benne Magyarország kulcsszerepét.