Egyre több a menekült érkezik Szászországba

(Írta: Jörg Schurig, dpa) Szászország jelenleg a menekültmozgalmak hotspotja Németországban. Sok migráns érkezik Délkelet-Európából. A Szövetségi Rendőrség már nem tud lépést tartani velük kollegiális segítség nélkül. (A nyitó képen: szövetségi rendőrök vezetik a Szíriából érkezett menekülteket a drezdai főpályaudvaron kialakított regisztrációs területre. Fotó: Robert Michael/dpa)

A Prágából Berlinbe közlekedő Eurocity 178 sok ember számára a remény vonata. Amikor a menetrend szerint 8:26-kor megáll Bad Schandau határállomáson, a szövetségi rendőrök a vonat elején és végén szállnak fel. Ott és a Drezdába vezető 20 perces autóúton is véletlenszerű ellenőrzéseket hajtanak végre. „A menekültek gyakran feljelentik magukat. A legtöbben örülnek, ha német szövetségi rendőröket látnak. Mert akkor tudják, hogy elérték a céljukat” – mondja Holger Uhlitzsch. A rendőr-főfelügyelő a drezdai Szövetségi Rendőr-felügyelőségen dolgozik, amely nemcsak a szász állam fővárosának főpályaudvarát tartja szemmel, hanem a drezdai repülőteret is.

Nyár óta a szász főváros ellenőrzési körzetében is meredeken emelkedett a migránsok száma. Júliusban még jó 500-an voltak, augusztusban 1200-an, szeptemberben pedig körülbelül 2400-an érkeztek – ez nagyjából annyi, mint 2021 egészében. Főleg Szíriából érkeznek emberek, amikor illegálisan lépnek be az országba; irakiak és afgánok is vannak közöttük. „Mintegy 95 százalékuk papírok nélkül érkezik, többségük 15 és 25 év közötti” – számol be Rico Reuschel, a vizsgálatvezető. A Prága és Drezda közötti útvonal az elmúlt években egyre inkább nemzetközi tranzitúttá vált.

Holger Uhlitzsch most kollégájával, Thomas Bergellel várja a főpályaudvar 3-as peronján, hogy ellenőrizze a migránsok érkezését. Aznap reggel egy tucat ember száll ki, fiatal férfiak és egy gyerek. Látható, hogy hosszú út áll mögöttük. Néhány lenge öltözékben. Nincs poggyászuk. Az egyik szír, bekötözött lábbal, csak mezítláb tud járni. Mivel egy lépcsőhöz megy, meg kell támasztani. A rendőrök egy olyan helyre viszik a migránsokat, amelyet a szövetségi rendőrség bérelt a vasútállomáson. Ellátják őket az ápolók, orvosok, rögzítik a személyes adataikat és elvégzik az első vizsgálatokat. Látszik a megkönnyebbülés a frissen érkezettek arcán.

A ratzeburgi (Schleswig-Holstein) Szövetségi Rendőrség munkatársaiból álló delegáció nélkül a drezdai kollégák jelenleg nem tudnának megbirkózni az emberáradattal. Az egyik északi tisztviselő beszél arabul, és sok kérdésre tud válaszolni. A menekülteket később kis csoportokban viszik a szövetségi rendőrségre, hogy rögzítsék a biometrikus adataikat. Ott már tolmácsok is rendelkezésre állnak. A 2015-i menekültválsággal ellentétben előzetes regisztráció nélkül egyetlen migránst sem vesznek föl menekültügyi eljárásba. A biztonság Németországban is fontos szerepet játszik. Akit a szövetségi rendőrség rögzít egy adatbázisban, azt később más hatóságok is felismerhetik.

Uhlitzsch a rendőröket folyamatosan érő mentális stresszre utal. Sok menekült rettenetes helyzete megviseli a hivatalos embereket is. Ő maga is emlékszik olyan esetre, amikor egy házaspár három gyermeke nélkül érkezett: eltűntek a menekülési káoszban. A tény, hogy nemrég faji megkülönböztetéssel vádolták meg a rendőrök némelyikét, felkavarta a kollégákat, akik mindent a törvények szerint akarnak végezni.

„A jogalkotó azt a feladatot adta nekünk, hogy megakadályozzuk az illetéktelen behatolást. Az intézkedéseknél a döntő tényező a tartózkodási státusz, nem pedig a személy etnikai hovatartozása vagy származása” – magyarázza Reuschel. Még az év vége előtt egyfajta egyszerűsített ám biztonságos azonosító eljárást szeretnének kidolgozni a még hatékonyabb működés és az érintettek még gyorsabb menekültügyi eljárásba vétele végett. Jelenleg az újonnan érkezők száma nemegyszer erőn felüli feladatokat okoz. Uhlitzsch is meg van győződve arról, hogy a menekültáradat – tekintettel nemzetközi helyzetre – aligha fog csökkenni, megszűnni: „Maratonra készülünk, nem sprintre” – jegyzi meg.

E