Együttműködik a Telekom-csoport a szegedi és a gödöllői egyetemmel a szakinformatikai képzésekben

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban, fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak a két együttműködési megállapodásnak, amelyet ma írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a gödöllői Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

A kutatás, a fejlesztés és az innováció számos területére kiterjedő stratégiai dokumentumok fontos mérföldkövei lehetnek annak, hogy a hazai orvosképzés, informatikai oktatás, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés struktúrája egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerő-piaci igényeknek és a digitális kor kihívásainak.

Szeged regionálisan és európai szinten is tekintélyes tudásközponttá vált az utóbbi években, élen jár a hazai digitalizációban. Az ELI-ALPS Lézerkutató Központ mellett európai tudásváros épül: az ELI Science Parkba tudás- és innováció-orientált, kutatási, fejlesztési tevékenységet folytató cégeket, laboratóriumokat várnak. A Magyar Telekom Csoporttal megvalósuló együttműködés egyik kiemelt célja a tudományos-innovációs központ támogatása, az innovációs tevékenységek összehangolása. A tudáspark ökoszisztémája nem csupán a kutatásban, a fejlesztésben és innovációban élen járó vállalkozásoknak lesz vonzó, hanem európai viszonylatban is meghatározóvá válik.

A szegedi egyetemmel kötött stratégiai szövetség kiterjed a képzésekre is. A tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok szervezése, illetve a jelenlegiek célszerű átalakítása. A szerződő felek példaként említették az SZTE informatikai intézetének szoftverfejlesztés tanszékén évek óta sikeresen működő oktatási modellt, amely kiindulási pont lehet az oktatást és a szakember-utánpótlást kínáló, közös megoldások kifejlesztéséhez.

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a digitális agrárstratégia fő irányvonala is. Ehhez illeszkedve fűzi szorosabbra kapcsolatát az agráriumban központi szerepet betöltő gödöllői Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

A duális képzéssel kombinált közös szakok egyszerre teremthetnek ideális körülményeket a tehetségek gondozásához, a szakemberek folyamatos utánpótlásához. Szerinte egyre inkább elvárássá válik, hogy a munkavállalók erős informatikai kompetenciákkal rendelkezzenek. Az egyetemnek a hallgatók duális képzésében szerzett tapasztalatai szavatolják az együttműködési megállapodásban foglaltak gyakorlati és sikeres megvalósítását.