Egzotikus utazás – extra kockázat     

Növekszik a lakosság utazási kedve: a friss statisztika adatok szerint az idén szeptember végéig a turisztikai kiutazások száma csaknem tizedével haladta meg az esztendővel azelőttit. A közeledő év végi ünnepeket sokan kihasználják, és látogatnak el valamely egzotikus országba. (Illusztráció: de.123rf.com)

Csakhogy az ilyen utazások nagy kockázattal járhatnak, emiatt különösen fontos a magasabb limitösszegeket tartalmazó utasbiztosítás megkötése mellett az elővigyázatosság – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Egyre kedveltebbek a (kellő anyagi háttérrel rendelkező) magyarok körében a „téli nyaralások”, sokan a téli szünetet megtoldva, valamely kellemes klímájú országban kapcsolódnak ki, és készülnek fel a következő évre. A lakosság legkedveltebb, Európán kívüli célpontjai Thaiföld, Bali, Egyiptom, Közép-Amerika, Kuba, Panama, továbbá a körutazások is egzotikus országokban.

Ahhoz, hogy az egzotikus út igazi élmény legyen, kellő elővigyázatosság és felkészültség szükséges. Az utasbiztosítás kiválasztásánál mindenképpen javasolt a magasabb szintű, közép- vagy felső kategóriás utasbiztosítás megkötése, mivel ezekben az országokban, ha baleset vagy betegség miatt kórházi kezelésre lenne szükség, az európai szintnek megfelelő egészségügyi intézményekben történő ellátás magasabb biztosítási összeggel kérhető.

A télből a nyárba utazás számos extra kockázatot tartogat, mivel ezek az utazási célpontok általában az szervezetet megterhelő, hosszabb repülőúttal érhetők el. Ajánlatos a vérkeringés frissen tartása végett félóránként felállni, mozogni, illetve nem, vagy csak a mérsékelt alkoholfogyasztás.

Ezek az utak jellemzően a hazai, hideg téli időjárásból a melegbe, akár 35 fokos forróságba röpítenek, így a szokásos, időeltolódás miatti átállás mellett a hirtelen időjárás-változással is meg kell küzdenie a szervezetnek. Fontos tudni, hogy az otthoni gyógyszerek pl. Egyiptomban, Indiában, Délkelet-Ázsiában gyakran nem használnak, mivel az ottani, helyi baktériumtörzsekre sokszor csak az ottani gyógyszerek a hatásokat.

Az egzotikus utakon részt vevők leggyakrabban gyomorpanaszok miatt szorulnak egészségügyi ellátásra. Bármilyen hívogató is, utcai árustól senki se vegyen ételt-italt Ázsiában és Afrikában, ne igyon jégkockával készített italokat, és gyümölcsöt még megmosva sem, csak hámozva fogyasszon.

A hazai biztosítók tapasztalatai szerint az egzotikus helyeken előforduló másik legnagyobb kockázat az esetleges közlekedési baleset. Motorkerékpárt, kismotort, mopedet ne, inkább bérelt autót válasszon a magyar utas az európaitól különböző közlekedési körülmények miatt.  

További kockázati tényező a télből a nyárba utazásnál az erős napsütés, amely ellen palackos víz folyamatos fogyasztásával, sapkával, kendő használatával, a közvetlen napsütés elkerülésével védekezhet az európai.

„Lopás, rablás szintén érheti a felkészületlen turistát az egzotikus országok némelyikében” – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetségének szakembere a további kockázatokra. Különösen a szűk, belvárosi piacokon kell az értékekre vigyázni, célszerű a készpénzt a hotel széfjében tárolni.

Az utasbiztosításokhoz minden esetben kapcsolódó assistance (őrangyal) -szolgáltatások baj esetén különösösen értékesek: folyamatosan, magyarul kérhet és kap is segítséget a biztosított.