Elárverezik a New York-i KGB-múzeum gyűjteményét

Két éve nyílt meg a KGB-múzeum Manhattanben. Julius Urbaitis litván gyűjtőnek harminc évébe telt – és bizonyára sok-sok izgalmas, olykor egy-egy kémjátszmával felérő kalandjába – mire összeállította a világ leggazdagabb, főleg a hajdani Szovjetunió relikviáiból és KGB-s emléktárgyaiból álló gyűjteményét. A járvány miatt azonban a múzeum bezárt, és a kollekciót két napja elkezdték árverésen értékesíteni. (A nyitó kép forrása: www.expressen.se)

A meglehetősen rövid életű múzeum a sok száz tárgy között olyan hidegháborús kordokumentumokkal szolgált, mint a KGB (Állambiztonsági Bizottság, rövidítve KGB [oroszul: КГБ – Комитет государственной безопасности] a Szovjetunió állambiztonsági feladatokat ellátó szerve volt 1954–91 között) által használt kihallgatóhelyiség teljes méretű modellje. Az eredeti tárgyak között szerepeltek a KGB börtönéből származó ajtók, valamint Sztálin bronz asztali lámpája. 

Női táska az 1950-es évekből; a díszítés: kamera.

A látogatók megismerhették a szovjet hírszerző szolgálat által a megfigyelések során alkalmazott különféle technikákat, és a korukban legmodernebbnek számító hang- és képrögzítő eszközök gyűrűbe, mandzsettagombba, övcsatokba való elrejtési módjait.

A Julien’s aukciós ház szerint bizonyára hamar el fog kelni vagy már el is kelt, egy rúzsba rejtett pisztoly, vagy a méreggel teli injekcióstűt rejtő esernyő – ez annak a másolata, amivel 1978-ban Londonban meggyilkolták Georgi Markov bolgár ellenzéki politikust.

A legnagyobb bevételt a Fialka szovjet rejtjelgép másolatától remélik, amely körülbelül 590 kvadrillió kombinációt képes előállítani. A gép kikiáltási ára 12 000 dollár volt – nem túl magas. Egy fél tonnás Lenin kőszobor egykoron a KGB kalinyingrádi központját díszítette.

A faragott, fából készült American Great Seal emléktábla, amelyet 1945-ben az orosz úttörők adtak át az amerikai nagykövetnek, szintén lehallgató eszközt tartalmazott. Ez abban bírósági eljárásban derült ki, amelyben azt vizsgálták, hogyan lőttek le az oroszok 1960-ban egy amerikai U2-es kémrepülőgépet.

Kémfényképező gyűrűbe építve.

Izgalmas tétel a sok között egy hamis fog, amely méreggel van feltöltve arra az esetre, ha egy kémnek hirtelen öngyilkosságot kellene elkövetnie. (Nem volt újdonság: a náci Németország jó néhány hatalmassága is „viselt” ilyen fogat.) A rejtett kamerát tartalmazó régi tárgyak között szerepel egy erszény és egy csomag Marlboro is.