EP: Már most el kell kezdeni munkálkodni Ukrajna jövőjén

Az Európai Unió–Ukrajna-csúcs előtt az Európai Parlament képviselői újra megerősítik elkötelezettségüket Ukrajna uniós tagsága iránt, azt is hangsúlyozva, hogy érdemeken alapuló csatlakozási folyamatra van szükség.

Az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére. Az EU-nak növelnie kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást. Felhívás a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagjának elfogadására.

Ma az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben részletezi az EU és az ukrán politikai vezetők holnap Kijevben tartandó csúcstalálkozójával kapcsolatos elvárásait. Ukrajna leendő uniós tagságával kapcsolatban az állásfoglalás azt várja el az EU-tól, hogy „munkálkodjék a csatlakozási tárgyalások megkezdésén, és támogassa a következő lépéseket felvázoló ütemtervet, amely lehetővé teszi Ukrajna csatlakozását az uniós egységes piachoz”.

Az ország 2022. február 28-i hivatalos kérelmét követően a képviselők megerősítik Ukrajna jövőbeli uniós tagsága iránti elkötelezettségüket, és hangsúlyozzák, hogy a csatlakozás érdemeken alapuló folyamat, ami magában foglalja a vonatkozó eljárások tiszteletben tartását, valamint az EU-val kapcsolatos reformok és csatlakozási kritériumok teljesítését. Felkérik továbbá az ukrán hatóságokat: vezessenek be reformokat avégett, hogy a lehető leghamarabb hatékonyan igazodhassanak az uniós tagsági kritériumokhoz.

A Parlament sürgeti az uniós tagállamokat, hogy növeljék, bővítsék és gyorsítsák meg a katonai támogatásukat Kijevnek, különösen a fegyverek rendelkezésre bocsátását, továbbá az alapvető politikai, gazdasági, infrastrukturális, pénzügyi és humanitárius támogatást is. Felhívja továbbá a soron következő EU–Ukrajna-csúcstalálkozón részt vevőket, hogy elsődleges módon kezeljék a majdani átfogó gazdaságélénkítő csomagot Ukrajna számára.

Ennek a csomagnak a rövid, közép- és hosszú távú segélyezésre, az újjáépítésre és a helyreállításra kell összpontosítania. A támogatás tovább erősítené a gazdasági növekedést Ukrajnában a háború után. Ukrajna újjáépítési igényeit vizsgálva az állásfoglalás megismétli az Európai Parlament arra irányuló felhívását, hogy az Orosz Központi Bank befagyasztott eszközeit, valamint az orosz oligarchák eszközeit használják fel a háború utáni újjáépítés finanszírozására. Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az uniós országok továbbra is egységesek legyenek az orosz agresszióval szemben, a Parlament felszólítja a tagállamokat, hogy mihamarabb fogadjanak el egy tizedik szankciócsomagot Moszkvával szemben, és folyamatosan javasoljanak új ágazatokat és egyéneket a szankciós listára.

Az EP-képviselők a Lukoilhoz és a Roszatomhoz hasonló vállalatok szankcionálását is kérik, amik még mindig jelen vannak az uniós piacon. A jogellenes tevékenységek széles körében – a többi között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott hamis népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal kell sújtani. Az állásfoglalás végül megismétli az EP-képviselők azon felhívását, hogy azonnali és teljes embargót vezessenek be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importja ellen, továbbá a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen fel kell függeszteni.

A szöveget 489 szavazattal, 36 ellenében, 49 tartózkodás mellett fogadták el.  

Videó: Interjú David McAllisterrel, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnökével Oroszország Ukrajna elleni háborújáról Az Európai Parlament a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot (2022.11.23.)