Építőipar: tavaly ötezernél több cég alakult, ám négyezret meg töröltek

Egy év alatt több mint 5000 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat. Az ágazat az 5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta a 2018. évet. Az értékek több szempontból is rendhagyóak: miközben a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, aközben az építőiparban meredeken emelkedik. Azt se feledjük, hogy a 2018-i adat a múlt hét év legmagasabb cégalapítási értéke.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója ezt ekként kommentálta: „A cégalapítási érték ezek mellett azért is különleges, mert jelenleg valamivel szigorúbb a cégjogi környezet, mint a 2010-i rekordok idején volt” – mondja. Úgy látszik, hogy továbbra sincs fék a szektorban.

A helyzet azonban korántsem megnyugtató. Az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amelynek igényeit a szállítók képtelenek maradéktalanul teljesíteni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak emiatt. A múlt év több mint 20 százalékos építőipari termelés-növekedést mutat 2017-hez képest is, holott már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőzőkhöz képest.

Az ágazatban a cégalapítások száma – a többi ágazathoz mérten – rendhagyó módon növekszik, jelenleg több, mint 51 ezer építőipari vállalkozás és 52 ezer egyéni vállalkozó működik az országban. Ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégekénél is gyorsabban növekszik.

„Azt már senki sem vitatja, hogy az ágazat lendületesen fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrában könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken.

A lendület azonban, vélhetően, még ki fog tartani 2019-ben is, de korántsem lesz ekkora emelkedés. Ez évben mintegy 5700 cégalapítás és kb. 3700 cégtörlés várható az ágazatban.

A szektorban tavaly 851 felszámolás kezdődött, 6 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben, és harmada annak, mint amennyit 2014-ben feljegyeztek. A felszámolási tendencia tehát biztató, de összességében még mindig magas az érték.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. A megyéket tekintve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.