Értékteremtők, 2017 – József Attila szellemiségének folytatói

A Kossuth Kiadó az idén is megjelentette összefoglalóját a legújabb Hazám-díjasokról – és az idén sem csalódik a kötetet fellapozó olvasó…

Az immár tizenhatodik alkalommal átadott díj „névadója” József Attila szimbolikus értékű szonett-koszorúja. Azért ez, mert – mint a kötet bevezetője megállapítja – a díj önmagában is jelképezi azt a „személyes, bensőséges és átélten őszinte viszonyulást” múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz, amit a haza fogalma jelent. A Hazám-díjat a XXI. Század Társaság annak a hét személyiségnek adományozza évente, akit az adott esztendőben erre érdemesnek ítél, és aki – az ugyancsak héttagú kuratórium szerint – József Attila szellemiségét folytatja, újrateremti. Az elismerést minden novemberben, az Első Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulóján adják át az érdemesnek talált személyiségeknek, így 2016-ban Bojár Gábor vállalkozónak, Csomós Mari színművésznőnek, Iványi Gábor lelkésznek, Kocsis Zoltán zongoraművésznek és karmesternek, Komoróczy Géza történésznek, Szalai Erzsébet szociológusnak és (posztumusz) Esterházy Péter írónak. Néhány nappal a díjkiosztás előtt Kocsis Zoltán is örökre eltávozott…

A könyvet olvasva bizonyossággá válik, amit amúgy is sejtettünk, éreztünk: a mostani „hetek”, éppúgy, mint a korábbi kitüntetettek (őket is felsorolja a könyv) a magyar szellem és szív elképesztő gazdagságát jelenítik meg mindennapi életünkben és ünnepnapjainkon egyaránt. És figyelmeztetés is egyben: jól, jobban, még jobban kell (kéne) sáfárkodnunk ezzel a velünk élő örökséggel!

A közel kétszáz oldalas, elegáns kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, gyakorlatilag mindent tartalmaz, amit a kitüntetettekről tudni érdemes, sőt szükséges. A Kossuthnál immár hagyománnyá vált mű szerzői és szerkesztői munkája László Ágnes (balra) újságíró kolléganőt, a kiadó kommunikációs vezetőjét dicséri. Elolvashatók itt a ceremónián elhangzott laudációk (Varga Gyula professzor személyekre szóló megfogalmazásában), egy-egy portréinterjú a főszereplőkkel, életútjuk és munkásságuk bemutatása, részletezése, áttekinthető, sőt – bátran állíthatjuk – élvezhető megformálásban.

Bevezető köszöntőjében Baranyi Ferenc költő – ugyancsak korábbi Hazám-díjas – kiemeli: a díjazottak tovább növelik otthonosságérzetét „ebben a társaságban”.

Nekünk, kívülállóknak pedig ebben a hazában…