És szóla a robot: ember, társad akarok lenni!

Digitális stratégaként Hortobágyi Ágostonnak, a DO-Q-MENT Digitális Iratarchiváló és Stratégiatervező Kft. ügyvezetőjének célja: ledönteni a digitalizációval szembeni tabukat és félelmeket. (A nyitó kép forrása: crasht.net.)

Az ember ugyanis amit nem ért, attól (általában) fél, és amitől fél, az (gyakorta) nem kell neki. Ezért ma még sokan úgy gondolják, hogy a ChatGPT, mint mesterséges intelligencia megjelenése, például, veszélyes lehet számunkra. A ChatGPT megértéséhez célszerű igénybe venni a Wikipedia szócikkét:

A ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) az OpenAI mesterséges intelligencia (MI) kutatólaboratórium által kifejlesztett chatbot (—> olyan fejlett szoftver, amely képes az emberihez rendkívül hasonló beszélgetésre valós személy beavatkozása nélkül). Azaz: a használókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelemezőmodelleket használ, amikkel a közölt információkat azonnal interaktívan kezeli.

A ChatGPT 2022. november 30-án jelent meg prototípusként, és már rövddel a bemutatása után hatalmas érdeklődést keltett a kipróbálása közben adott részletes válaszaival, számos tudástartományt átfogó, az emberi beszédet utánzó feleleteivel. Persze, miként minden újdonság esetében immár megszokott, a válaszok esetenként tényszerű pontosságának a hiányát szakemberek szóvá tették.

Ennek ellenére a ChatGPT-t alapvetően lelkes fogadtatásban részesítette mind a szakma, mind a közönség. A gép agya (még pontosabban: a szoftvere) által megfogalmazott szöveget „lenyűgözően alaposnak” és az „emberi gondolkodáshoz hasonlíthatónak”, sőt, „egy jó tanuló tudásszintjével felérőnek” nevezték, magát a ChatGPT-t pedig sokan „a valaha volt legjobb MI-chatbotként” méltatták. Elon Musk szerint „a ChatGPT ijesztően jó, már nem vagyunk messze fenyegetően erős MI-tól.

A múlt két évtizedben a szoftverfejlesztők uralták a digitalizációt, a saját ötleteikből, világnézetükből fakadó fejlesztésekkel.

A széleskörű piaciigény-felmérések és a hétköznapi emberek nyelvére történő fordítás viszont elmaradtak.

Aligha újdonság, ám eredményei folytán napról napra meggyőzőbb, hogy a digitalizáció: evolúciós irány. Az emberiség – fejlődése okán – egyre inkább rászorul, pontosabban: társnak tekinti. Alapvető feladat, hogy mindenki számára érthetővé váljék, mert úgy lesz képes használni is.