EU-támogatással épül a magyar–szlovák intelligens villamosenergia-hálózat

Megállapodásra jutottak az uniós tagállamok arról az európai bizottsági javaslatról, mely 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaiból.

A pénzügyi támogatás tíz olyan terv finanszírozását szolgálja, amely összhangban van az európai zöldmegállapodás céljaival. A források jó négyötöde villamosenergia- és intelligens hálózatok kiépítését segíti majd, köztük a Duna InGrid hálózat létrejöttét, mely 102 millió euró (kb. 36,5 milliárd Ft) támogatáshoz jut. A Magyarország és Szlovákia együttműködésében megvalósuló Duna InGrid intelligens villamosenergia-hálózat javítani fogja a hálózatirányítás határokon átívelő koordinációját, valamennyi piaci szereplő számára növelni fogja az ellátás minőségét és biztonságát, és a megújuló energiaforrások hatékony integrációját is támogatja.
 

Az uniós finanszírozásra kijelölt projektek listája

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz energetikai alprogramja

Koronavírus: EU-jóváhagyással bővíthető magyar termékfejlesztés és -gyártás

Az Európai Bizottság zöld utat adott az általa eredetileg augusztus 10-én jóváhagyott, a koronavírus-járvány kezelését szolgáló termékekkel kapcsolatos kutatási, fejlesztési és gyártási beruházásokat támogató magyar program kibővítésének. Ezzel az intézkedés eredetileg 50 000 millió forintos költségvetése további 35 000 millióval bővül, részben az európai strukturális és beruházási alapok forrásaiból.

A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg, amely a szükséges kutatási, fejlesztési és beruházási költségek tetemes hányadát fedezheti. A forrásokat mindazok a vállalkozások igényelhetik, amelyek a koronavírus-járvány szempontjából közvetlen jelentőségű termékek kutatásával, fejlesztésével, illetve gyártásával foglalkoznak.

Magyarország az intézkedés költségvetésének növelése révén gyorsítani kívánja az oltóanyagok, egészségügyi termékek, kórházi berendezések és hasonló termékek előállítását. A program ezenfelül az innovatív és hatékony gyártási folyamatok kifejlesztését is támogatni hivatott.

A Bizottság megállapította, hogy a program kibővített formájában is szükséges, megfelelő és arányos, valamint összhangban van az állami támogatásokat a koronavírus-válsággal összefüggésben szabályozó ideiglenes uniós keretszabályban meghatározott feltételekkel. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a program módosítását.

Bizottsági közlemény az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról