Ezeket a hibákat ne kövesse el, amikor irodát választ!

(X) Az irodaválasztás alapjaiban határozhatja meg egy vállalkozás sikerességét. Ha saját helyiséget bérlünk, érdemes az alábbi szempontokat megfontolni, hogy az iroda ne legyen se több, se kevesebb, mint a vállalkozásunknak helyet adó környezet. A leginkább akkor jár jól, ha profit, megfelelő rutinnal és szakértelemmel rendelkező irodaszolgáltatót választ. (A cikket a Regus (IWG Group) támogatta, Magyarország legnagyobb serviced-office szolgáltatója, 15, budapesti irodaházzal.)

1.  Ne fizessen az időért! Az idő pénz, ahogy a mondás tartja, fizetni érte pedig dupla ráfordítás. Amíg dolgozik, értelemszerűen pénzt kell adnia a munkavégzés helyéért, de miért ketyegjen az óra akkor, amikor már a jól megérdemelt pihenését tölti? Vagy miért bérelne irodát egy hónapra, ha csak 5 napot használja? Ma már a nagyobb irodaszolgáltatók felismerték ezeket az igényeket, és tudják, hogy a kevesebb néha több, azaz a bérlő nagyobb valószínűséggel veszi újra igénybe a szolgáltatást, ha az rugalmasan illeszkedik az igényeihez.

2. Úgy válasszon, hogy csak a munkára kelljen koncentrálnia! Törekedni kell rá, hogy energiájának minél nagyobb részét tudja a munkára fordítani, ehhez nagy segítség lehet, ha olyan irodaszolgáltatót bíz meg, aki átvállalja ön helyett az üzemeltetéssel kapcsolatos járulékos teendőket. Válasszon olyan szolgáltatót, aki ön helyett intézi az internetet, a portaszolgálatot, kezeli a postát, de még ügyfélszolgálatot is biztosít.

3. A belső nem minden… A tágas terek vagy az egymásba érő tárgyalók valóban impozáns látványt nyújtanak, de vannak olyan vállalkozások, amelyeknek nincs szüksége a „pompára”, egyszerűen kellemes környezetet és sikeres üzleteket akar. Optimalizálhatja a munkavégzés helyét, ha csak annyi tárgyalót vagy irodahelyiséget üzemeltet, amennyire szüksége van.

4. Nem érdemes több évre irodát bérelni  A vállalkozásnak és bérlőnek is jót tesz, ha nem frusztrálja magát azzal, hogy akár több évig nem mozdulhat aktuális helyéről. Olyan szolgáltatót keressen, aki megadja a lehetőséget, hogy akár évente újragondolja, jól érzi-e magát, eredményes-e az üzlet ott, ahol van. Nem beszélve arról, hogy mindig lennie kell egy menekülő-útvonalnak, B-tervnek, ha például valamilyen oknál fogva a vállalkozás „döcögősebb”, ez lehet például az, hogy

5. A dizájn ne legyen a kényelem előtt! Gyakori hiba, hogy egy iroda látványa felülírja a funkcionalitást, azaz a környezet „belehal” szépségbe. Az üzletkötéseknél lehet, hogy jó benyomást keltünk elsőre, de ha az ügyfél kényelmetlenül fészkelődik a székében, lehet, hogy nem olyan elégedetten távozik, ahogyan megérkezett. Praktikus, a funkciónak tökéletes megfelelő berendezési tárgyakban gondolkozzon, lehetőleg állítható magasságú székeket és asztalokat válasszon, a fényerőt állítsa be optimálisra, nem minden a dizájn!

6. Jó időben, jó helyen Ügyfele hálás lesz, ha nem kell „fél világot” átutaznia, hogy tárgyalhasson önnel. Ha saját irodában gondolkozik, de már az összes fontosabb üzleti központban elkeltek a helyek, béreljen irodát a közlekedési csomópontok, vasúti- vagy busz-pályaudvarok vagy éppen egy töltőállomások közelében. Ha többségében vannak a nemzetközi üzletek, sokat segíthet ügyfelének, ha a repülőterek vonzáskörzetében fogadja őket. Bár ezek a helyszínek általában nem a város legszebb pontját képezik, azzal, hogy időt spórol az ügyfelének, már sokat segít, hisz’ ahogy korábban írtuk, az idő pénz…(x)