Farkas Flóriánék találtak ötszázmillió forintot

Csaknem ötszázmillió forint bevétele volt 2017–21 között a Farkas Flórián vezette Lungo Dromnak. Mindez azért érdekes, mert bár a Fideszhez közeli, az Orbán-kormány politikáját mindenben támogató és kiszolgáló cigány szervezetnek több tízezer tagja van, a csatlakozóknak tagdíjat nem kell fizetniük. A nem jelentéktelen összeg tehát más forrásból érkezik a Lungo Drom számlájára.

A Népszava írta meg, hogy csökkenő mértékben ugyan, de tetemes összegek folytak be a Lungo Drom kasszájába. 2017-ben például 250 millió forint, 2018-ban ennek nem egészen a fele, 105 millió, 2019-ben pedig mintegy 88 millió. Igaz, 2020-ban már csak alig több mint 31 millióval gazdagodtak, 2021-ben éppen csak csordogált a pénzcsap: akkor mindössze 20 millió forint jutott a romaügyeket képviselő szervezetnek.

A Népszava cikkéből az is kiderül, hogy a Lungo Drom minden évben ugyanúgy nevezte meg a pénz felhasználásának célját: „a szövetség az alapcél szerinti tevékenysége keretében ellátta az általa képviselt népréteg érdekeinek képviseletét.” A Lungo Drom által képviselt népréteg alatt a cigányságot kell érteni, más kifejezéssel, a romákat. Hogy őket a Lungo Drom és a Farkas Flórián által többször is vezetett Országos Roma Önkormányzat miként, milyen hatékonysággal képviselte, azt jól jelzi, hogy tavaly decemberben kiderült: hétévi nyomozás után, bizonyítottság hiányában megszüntették az eljárást a Híd a munka világába program ügyében.

A történet ismert: az 1600 milliós költségvetésű program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy visszaélések történtek a brüsszeli pénzeket elherdáló projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést és az Országos Roma Önkormányzatot a támogatás visszafizetésére kötelezték. (Az akkor még fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián vezette ORÖ autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott százmilliókat.) A tartozásból az ORÖ-höz megértően viszonyuló kormány utóbb 1300 millió forintot átvállalt, így Farkaséknak csak 300 millió forintot kellett visszafizetniük.

Farkas Flórián több mint három évtizede, 1991 óta áll a Lungo Drom élén, s bár a cigányság felzárkóztatására tett erőfeszítéseinek kevés nyoma lelhető fel, a roma vezető számos alkalommal tett tanúbizonyságot arról, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor mindig számíthat rá. A covid-járvány csúcspontján például a Lungo Drom közleményt adott ki, amiben a többi között az olvasható, hogy „a cigányság nyugtalanul szemléli a balliberális ellenzék viszonyulását a járványkezelés kérdéséhez”. Farkasék akkor azt is megemlítették, a cigányság elvárja, hogy „a baloldal ne akadályozza a magyarok egészségének megóvásában folytatott eredményes járványkezelési tevékenységet”.

Egy másik közleményükben Brüsszel magatartása miatti aggodalmuknak adtak hangot. Mint az MTI számára megküldött és a távirati iroda által közzétett közleményben írták, „a Lungo Drom elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszel Magyarországra akarja erőltetni a liberális ideológiáját, és támogatják a gyermekvédelmi népszavazást, s megtesz mindent annak érdekében, hogy a cigányok minél nagyobb számban vegyenek részt a népszavazáson”. A Lungo Drom szerint tehát a magyar cigányság számára Brüsszel a legnagyobb veszély, nem pedig az, ami a mai Magyarországon szabad szemmel is jól látható: az ellopott pénzek, az elcsalt lehetőségek, a leszakadás, a szegénység, a nyomor, a kilátástalanság és a kirekesztés.

Farkas Flórián egy időben romaügyi biztosként is dolgozott. Abban az időben, amikor Balog Zoltán, akkor még az Emmi minisztereként, azt mondta Tusványoson, hogy „a kormány még nem tudta eldönteni a cigányságról, hogy tehertételt jelentenek-e az országnak, vagy erőforrást”. Farkas Flórián ingerküszöbét nem érte el ez a nyilvánvalóan cigányellenes kijelentés: fontosabb dolgokkal volt elfoglalva, drága és költséges irodát kellett vásárolni, valamint szolgálati autókat, érthető, ha ilyen apróságok véleményezésére nem maradt energiája.

Hősünk hallgatott akkor is, amikor Lázár János, még a miniszterelnökséget vezető miniszterként, azzal indokolta a közmunka szükségességét, hogy „akik reggel 6-tól dolgoznak, délután 3 óra után már fáradtak lesznek ahhoz, hogy lopjanak”.

Farkas Flórián, mind az ORÖ, mind pedig a Lungo Drom vezetőjeként egyetlen alkalommal sem mulasztotta el, hogy kifejezze a Fidesz és a kormány iránti feltétlen lojalitását. Épp emiatt feltételezhető, hogy a Lungo Drom számláján ismeretlen körülmények között landolt mintegy 500 millió forint miatt sem kell, hogy különösebben fájjon a feje. Ha mégis megszorulnának, lesz magyarázat: az utcán találták a pénzt, vagy ami még ennél is hihetőbb, nyertek a lottón.