Folyamatosan segít az EU a földrengés áldozatainak

A Szíriát és Törökországot sújtó földrengések nyomán egyre nagyobb szükség van helyszíni humanitárius segítségre. Az Európai Unió már a legelső napon reagált a katasztrófára, és most tovább növeli-bővíti az érintetteknek nyújtott támogatást.

Törökország számára 18 uniós tagállam ajánlott fel eszközöket, köztük sátrakat, fűtőberendezéseket, generátorokat, bútorokat, orvosi eszközöket, higiéniai csomagokat, élelmiszereket, meleg ruhákat, és több tagállam küldött a helyszínre orvoscsoportokat is. Kétezer sátor és 8000 ágy érkezett az országba a rescEU-készletből, és úton van 500 vészhelyzeti mobillakás is 2500 ággyal. Az EU összesen 5,5 millió euró értékű humanitárius segélyt is elkülönített az azonnali szükségletekre.

Ami Szíriát illeti: ma ér földet Adanában az az első repülőgép, ami az EU dubaji humanitárius készletéből szállít rakományt az országba. A szállítmányt Adanából a nem kormányzati ellenőrzés alatt álló Északnyugat-Szíriába továbbítják. Összesen három járat szállít majd az országba téliesített sátrakat, fűtőberendezéseket, konyhai eszközöket, higiéniai csomagokat és egyebeket a földrengéssel érintett lakosság számára. A katasztrófa bekövetkezte óta az EU 10 millió euró értékű humanitárius segélyt mozgósított Szíria számára, így nyújtva gyors segítséget a földrengés áldozatainak.