Folyók városához méltó fürdőparadicsom

Bevallom, miért is ne, amikor meghallottam, hogy hatalmas átalakítás kezdődik hamarosan a győri uszodában, valójában a fürdőkomplexumban, tüstént a sok tízezer (egykori) győri számára ikonikussá vált strandkép jelent meg az emlékezetemben. A jellegzetes, örökifjú főépület, amely magában foglalta az öltözőket, zuhanyozókat, a terasznyi szabadtéri éttermet, a földszinten a fagyizót, a stúdiót (!),a gondnoki irodát (a csak ritkán elmosolyodó uszi-mindenes Winkler Misi bácsi birodalmát) és orvosi rendelőt. (Jól tessék megnézni ezt az 1970 táján készült felvételt: aranykorában ilyen volt a győri uszi főépülete! )

Nosztalgiázó boldogsággal vittem városnéző sétánk után a „hármas számú” unokámat, Danit az usziba, gondolván, ott majd jót ebédelünk is… Aztán szerfölött elszomorodtam a lepusztultságot látván. Alig ismertem rá a négy folyó városa egykori szerelmeseként az uszira, amelyben csak néhány tucatnyian lézengtek. Olyan volt az egész, mint a Kovács Kati által megénekelt „A régi ház körül öregszik minden, A kert, a fák, a fal, a bútorok. A régi ház körül nagy élet nincsen…”

A győri uszoda a kettős hídról 1960 táján; foto: Will József.

Hiányzott a zsúfoltság, a zsivaj; most nem okozott gondot, hogy hová terítsük a plédet. Hiányoztak a rohangáló gyerekek, az összebúvó szerelmesek, a félhangosan kimondott kérés: „Anyukám, csak egy pohár sörre valót adj még…” Hiányoztak a medencékből csuromvizesen visszarohanó, törülközőt és kaját kereső srácok, a Hajós Alfréd tervezte főépület és nagy medence közötti asztaloknál beszélgetők duruzsolása, a kártyázók fölcsattanó bemondásai… Hiányzott a megafonból búgó Karády-sláger és a gondnok bariton-figyelmeztetése: „a medencébe ugrani csak a Cziráky-oldalon szabad…”, vagy valamelyik kabinos asszonyka csiripelése: „Kovács Pistit várják a szülei a mérleghintánál. Kovács Pistit várják…”

Hajós Alfréd elment, ezeregy dicsőségét magával nem vihette, egy nemzet büszke rájuk. Hajós Alfréd győri műve, az uszoda – bár egy folyton fiatalodó város nőtt föl benne – meg-, sőt: elöregedett. Talán azért is, mert akiknek dolga lett volna, nem vigyáztak rá eléggé. Meg az időjárás, meg az áradások, meg az idő vasfoga… Ezeregy ok és indok.

És most a remény: mégis csak föléled a strand, az egykori uszi, hozzá a termálfürdő – mindaz, ami a történelmi időkbe visszanéző vizek városa egyik legvonzóbb pontja volt. A csodálatos történelmi emlékekre tekintő strand, melyből egy-két éven belül világvárosi fürdőkomplexum lehet.

Legalább is ezt ígéri a generáltervező: a budapesti A1 Építésziroda Kft.

A létesítmény felelős építész tervezői Kürtösi Péter (aki szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta az objektum tervismertető műszaki leírását) és Fazakas Bálint (A1 Építésziroda Kft.) A meglévő élményfürdő átalakításának felelős építész tervezője Bodrossy Attila (Dimenzió Kft.) Gyönyörű tervek sokasága, amelyben (persze, ez így szokás) nem csupán fürdőtechnológiai  meg épületszerkezeti szakértő, épületgépészeti és medence technológiai mérnök, tájépítész, az árvízvédelmi és közműterveket készítő szakemberek szerepelnek, hanem például a konyhatechnológiát, a forgalomtechnikát, a vízi élményelemeket megtervezőket is bevontak – mert így válik/válhat tökéletessé a milliárdokért készülő mű.

A legszívesebben teljes egészében közzé tenném a győri vízi-élménypark és meglévő fürdőlétesítmény átalakításának és bővítésének a leírását. Félő, hogy ami a krónikásnak élvezetes olvasmány, az Infovilágot olvasónak túl hosszú lenne. Így csak néhány kiragadott részletet kínálok föl tanulmányozásra.

A tervezők is leszögezik, hogy kivételesen szép környezetben fekszik a helyszín: Győr történelmi belvárosának közvetlen közelében, a Mosoni-Duna és a Rába által határolt Sziget városrészben. A Rába oldaláról közvetlen szomszédja a Radó-sziget. A sziget tengelyében futó gyalogos út egy hídon keresztül egyenesen a strand eredeti bejáratához vezet. Keleti irányba tekintve, a Rába túlpartján a régi városfal fölött feltárulnak a Püspökvár tornyai. A strand parkos területén a szigetcsúcs tengelyében található az 1913-ban épült műemléki védettséget élvező

Cziráky-emlékmű nemrégiben felújított vasbeton obeliszkje. Erre a tengelyre felfűzve épült 1931-ben a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres úszómedence, valamint a kétszintes öltöző- és büféépület.

A meglévő létesítmény történetét ismertetvén írnak a termálkutakról, a fürdőtelep bővítéséről (2003-ban átadott 7685 m2 alapterületű termál- és élményfürdő nyolc medencével).

A strand 34 095 m2-es területén jelenleg 7 medence található. A sátorral fedett medencék kivételével mindegyik rossz állapotban van. A magas talajvíz, valamint a rendszeres áradások hatására szerkezeti állapotuk megromlott, burkolatuk hiányos, drága a karbantartásuk.

A szigetcsúcsban épült, Hajós Alfréd által tervezett úszómedence és öltözőépület eredetileg a Radó-sziget felől volt megközelíthető. A védett épületegyüttes részét képező bejárat jelenleg használaton kívül van, állapota leromlott.

A fejlesztés célja a meglévő élményfürdő felújítása, bővítése és a strand látványos megújítása, az egyedülálló környezetben vízi élménypark kialakítása, a parkolás megoldásával, a terület árvízvédelmének rendezésével, melyre a Modern Városok Program által nyílt lehetőség.

Még ez a kép is a régi szép időket idézi:

A tervezők írják: az építészeti koncepció kialakításakor a következő szempontok vezéreltek minket:

# Kiszolgálni a fejlesztői igényt egy nagyszabású, 21. századi vízi élménypark létrehozásával

# Kiaknázni a különleges adottságokkal rendelkező helyszínben rejlő lehetőségeket (a belváros közelsége, folyók által közrefogott terület, kilátás, ősfás park)

# Az új épületek, építmények nagyvonalú térszervezése, egy jellemzően mai, de időtálló, sallangmentes építészeti karakter megfogalmazása

# Jól szervezett funkcionális elrendezéssel, ésszerű szerkezet- és anyaghasználattal gazdaságosan megépíthető és üzemeltethető létesítmény jöjjön létre

# A telepítéssel igazodni a korábban épült termál-, gyógy-, és élményfürdőhöz, figyelembe véve építészeti arculatát és adottságait

# A Hajós Alfréd-féle műemléki épületegyüttes funkcióinak áthangolása az új igényekhez és adottságokhoz, az építészeti karakter megóvásával, figyelem bevéve a kényszerű tényt, amely szerint továbbra is az árvízvédelmi vonalon kívül fog maradni

# Az árvízvédelmi mű plasztikájában rejlő izgalmas lehetőségek feltárása a strand telepítése szempontjából.

Aztán ekként folytatódik a tervezők leírása: a víz természetes mozgását követő, lágyan ívelő töltéskontúrral teremtettünk kapcsolatot a két folyó között, összefűzve azok egymásba forduló partjait.

A töltés vonalvezetésével igazodik az egyedülálló faállományhoz»

Engedtessék meg, hogy itt közbeszóljon a krónikás néhány friss fényképpel:

A győri uszoda utolsó idénye: 2019. pünkösd vasárnap déli felvétel.

A felvétel 2021. január 24-én készült.

Vajon hány nyárfa marad meg?

Éppen hét hónappal később:

…és a műemléki épületegyütteshez, miközben igyekeztünk megtartani annak természetes kontúrját.

A töltés által létrehozott izgalmas morfológia lehetőséget teremtett a strand medencéinek és pihenőfelületeinek különböző szinteken történő lépcsőzetes elhelyezésére … A töltéskoronán körbejárva egyszerre szemlélhetjük a vízi élménypark belső védett oldalát, a külső oldalon elhelyezkedő szigetspiccet a műemléki épületekkel, valamint a Rábát a Radó-szigettel, háttérben a városfallal és a Mosoni-Dunát a rajta átívelő hidak látványával…

…Az új árvízvédelmi vonal a strand területén halad keresztül, íves vonalvezetéssel lefordul a Rába parttól, megkerüli a műemléki épületegyüttest, majd a Mosoni-Duna partjával párhuzamosan haladva beköt a Jedlik Ányos-híd alatti árvízvédelmi résfalba.

A védett területen alakítják ki az uszoda és a vízi élménypark építményeit…

…A Fürdő tér jelenleg kihasználatlan, lejtős területét városias térré alakítjuk, vízszintes teraszokkal tagolva, ülőfelületet és árnyékot kínálva a járókelőknek…

…A vízi élménypark főbejáratának áthelyezésével megváltozik beléptetés rendszere…

…Az új uszoda lebegő hatású, törtvonalú tetőidoma folytatódik az élményfürdő áthelyezett bejáratát, a pénztárat és a büfé teraszt lefedő előtető formájában, mely a Fürdő tér felől nézve lendületes kapumotívumot képez a főbejárat kiteresedése fölött.

…Átalakítják a teljes szaunavilágot mindkét szinten, valamint a kapcsolódó szaunaudvart, amely a jelenlegi alapterületének a kétszeresére bővül.

A négyévszakos gyerekrészleg és pihenőtér az élményfürdő északi oldalán lesz, közvetlenül kapcsolódik a meglévő fürdőépület tömegéhez. A háromszintes bővítmény alsó két szintjén kap helyet egy légtérben a gyerekrészleg…A pancsolómedence a gyerekrészleg végén, a kevésbé forgalmas részén helyezkedik el. Ott a mamák rendelkezésére áll kismama-szoba, büfé, gyerek és szülői vizesblokk is.

…A vízi élménypark egyik atrakciója a szódásszifon formájú, hatemeletes (!) csúszdatorony. A toronyból induló öt csúszda a vendégek széles körének kínál szórakozást a négyszemélyes családi csúszdától a versenycsúszdáig, különleges szerkezetével remélhetően a vízi élménypark jelképévé válik majd…

…A gyerekzóna az élményfürdő új, fedett gyerekrészlegéhez közel kapott helyet. A rézsű oldalában teraszosan elhelyezett, egymásba harapó, íves szerkesztésű pancsolómedencék épülnek. Az eltérő szintmagasságú medencék között egyedi építésű rozsdamentes acélcsúszda készül. A közelben lesz a kicsit nagyobb gyerekek számára kialakított nagyméretű, mászható, túlnyomásos félgömb csúszda.

A lagúna medence nagy vízfelülete lehetőséget ad a különböző generációk együttes fürdésére, melyből teraszosan újabb medencék emelkednek ki.

A gyerekzóna másik része az árvízvédelmi falon kívül megvalósuló, Hany Istók történetére tematikusan kialakított park, mely a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres medence helyén épül, követve annak eredeti kontúrját…

…A terület központi részén lesz a felnőttövezet három egységből álló, teraszos kialakítású medence-rendszere. Legfelső eleme, a panorámamedence, a töltéskorona felső síkjával azonos magasságban épül, a szigetcsúcs Cziráky-emlékmű által kijelölt hossztengelyére szerkesztve, melyet napozóteraszok és árnyékot adó napvitorlák határolnak. A medencében masszázságyak készülnek, melyekből körbetekinthetünk a teljes élményparkon és még azon is túl a város és a folyók irányába. A középső szinten ülőmedence kapott helyet, kilátással a park felé. Az alsó vízfelület a vegyes használatú, nagyméretű lagúnamedence, szélein árnyékolt ülőpadokkal.

A felnőtt- és a gyerekzóna között lesz a pihenőzóna. A lombos fák árnyékában egy kör alakú ülőmedence kapott helyet, melyet a töltés oldalába épített, annak íves kontúrját követő C-vitamin bár ölel körbe. A bár fogyasztóterét napvitorlákkal árnyékolják. Tetején napozóterasz készül, mely a töltés mentén futó útvonalhoz kapcsolódik. Az ülőmedencéből közvetlen rálátás nyílik a gyerekzónára, biztosítva a szülők számára a vizuális kapcsolatot.

Az intenzív zóna a terület északi oldalán helyezkedik el. Ott kap helyet a csúszdatorony öt csúszdával, panorámalifttel és érkezőmedencével, valamint a 4–12 évesek számára kialakított kalandmedence tematikus mászó- és csúszdarendszerrel.

…A Hajós Alfréd által tervezett régi öltözőépületben kisgyermekes családok kiszolgálására alkalmas büfét alakítanak ki…

…A Fürdő tér jelenleg kihasználatlan, lejtős területe a terv szerint városias térré alakul, vízszintes teraszokkal tagolva, ülőfelületet és árnyékot biztosítva a járókelőknek…

…A Hajós Alfréd által tervezett öltözőépület eredeti funkciója megváltozik. A strandnak ezen a területén, távol a főbejárattól már nincs szükség öltözőépületre. Új rendeltetése vendéglátó és kiszolgáló épület lesz, vendég vizesblokkal, fogyasztótérrel.

Az emeleten megmarad a rendkívüli panorámájú déli napozóterasz.

…Az épület eredeti karakteres épületszerkezeti elemeit (konzolok, pillérek) láthatóvá tesszük…Az épület visszakapja eredeti színezését… korlát- és virágtartó elemeit, zászlórúdjait…

Szándékunk szerint a jelen terv Hajós Alfréd örökségét megőrzi, a mai kor színvonalán és a mai igények kiszolgálásával él tovább a szigetcsúcson…

Mindehhez csupán két megjegyzés:

  1. Lehetett volna a felújított, kibővített, megfiatalított, korszerűsített fürdőkomplexum a szabad királyi városi rangra 750 esztendővel ezelőtt emelt Győr emlékezetes beruházása. Kin múlott, kérem, jelentkezzék!
Egykoron itt lehetett 1 forint 10 fillérért jegyet váltani.
  • Prózai, ám nem elhanyagolható: e sorok írója és még sok-sok tízezer kortársa évtizedekig egy forint tíz fillérért válthatott jegyet az usziba – fél napra. A fagyit gombóconként 50 fillérért mérték. Tudom, rég volt, talán igaz sem volt. A fent röviden vázolt tervek a megvalósulásuk után azzal járnak, hogy a győri strandkomplexumba szóló belépőjegyek (személyenként) sok ezerszer 1 Ft 10 fillérbe fognak kerülni. Ez biztos. Beléphet-e majd egy két-három-négygyerekes család (nem vezérigazgató, bankelnök-helyettes stb. szülők és porontyaik), hanem „átlagmagyar átlagfizetéssel” (havi nettó 180 ezerrel…), és ha igen, hányszor egy évben? Kapnak-e kedvezményt, például, a bizonyítottan győri lakosok?
Az ám, a kilátás mesés.

Még több a győri fürdőről:

Az újságíró archívumából: gyógyvízen lebegő ország

Az újságíró archívumából: Győr Winklere az usziból