Franciaország még több magyart vár – ötszázasok évfordulói – a D-napra emlékezik a világ

Az igen kedvező eredményekkel zárult 2017. év után – a terrormerénylet a strasbourgi karácsonyi vásáron és a sárgamellényesek tüntetései ellenére – a 2018. is a látogatói számok biztató növekedését mutatja. A francia külügyminisztérium első becslései alapján kereken 90 millió külföldi látogatott a gallok földjére, ez pedig új rekord – hallhattuk ma délelőtt a francia turizmus ernyőszervezete, az Atout France budapesti rendezvényén. Franciaország tehát a világ legkedveltebb utazási célpontja marad, Spanyolország és az Egyesült Államok előtt. (Nyitó képünk: Chambord kastélya.)

A fő célpont természetesen Párizs: a francia idegenforgalmi hivatal első becslései szerint 24 millió vendég szállt meg Párizs tágabb körzetének 2020 szállodájában, és ha ehhez még hozzá vesszük az AirBnBs vendégeit, továbbá az ismerősöknél vagy ifjúsági szállókban lakókat, akkor a turisták száma elérheti akár a 40 milliót is; ráadásul minden harmadik külföldről jött. A legtöbben az Egyesült Államokból érkeznek (2,8 millió), megelőzve a briteket (2,06 millió, +15,2 %), a németeket (1,2 millió, +15 %) és a kínaiakat (1,2 millió, +3,9 %).  A statisztikai adatok elképesztőek, sőt, néhol már a túltelítettség jelenségei mutatkoznak: a Louvre 2018-ban első alkalommal haladta meg a 10 milliós látogatói számot!

A budapesti szakmai rendezvényre Franciaország egész sor térségéből érkeztek szakmai vendégek és számosan különleges nyaralási formát kínáltak. Ez utóbbira példa a Locaboat (nálunk az idén debütáltak lakóhajók az Utazás-kiállításon), ezt a franciák már 41 éve gyakorolják, felsőfokon. A Magyarországra érkezett szakemberek beszámoltak régióik újdonságairól, az idei történelmi évfordulókról és kulturális, valamint gasztronómiai eseményeiről. Hazánk és a többi közép-európai ország fontos, reményes piaca a francia turizmusnak.

A rendezvényt megtisztelt a Franciaország Köztársaság magyarországi nagykövete, Pascale Andreani asszony; a hivatásos diplomata az USA-ban, az Egyesült Királyságban és az Európai Unió fővárosában, Brüsszelben dolgozott, az európai ügyek szakértője; Chirac elnök Európa-ügyi tanácsadója, később Jean-Pierre Raffarin és Dominique de Villepin miniszterelnökök Európa-ügyi főtitkára volt.

Kérdésünkre – melyik az a magyar étel, amelyik elbűvöli – elárulta, hogy a gulyáslevesnek és a „francia” krémesnek nem tud ellenállni, bár a mi franciakrémesünk tősgyökeres magyar. Ami a komolyabb témákat illeti, a nagykövet kiválónak ítélte a francia– magyar kulturális kapcsolatokat, és fontosnak tartja a turizmus kétoldalú bővítését, amint arra beszédében is kitért.

Most pedig szemezgessünk a rendezvényből. Az idén a Loire völgyében méltóképpen emlékeznek meg a reneszánsz atyjáról, Leonardo da Vinciről, aki éppen fél évezreddel ezelőtt, 1519. május 2-án (67 évesen) hunyt el az Amboise melletti Cloux kastélyban. Medici Katalin francia királynő alig két héttel Leonardo elhunyta előtt (tehát ugyancsak fél évezreddel ezelőtt született) és ugyanabban az esztendőben rakták le a chambord-i reneszánsz kastély alapkövét. Mindezt „A reneszánsz 500 éve” mottó jegyében. 

Az idén a Centre-Val de Loire régióban (fővárosa Orléans) nagy és látványos ünnepségeket rendeznek. A francia reneszánsz művészeti és építészeti bölcsőjeként ismert térségben sorakoznak a Loire-parti kastélyok, a Chambord (Loir-et-Cher), a Clos Lucé, az Amboise, a Blois, a Chenonceau (fenti kép), az Azay-le-Rideau kastély.

Nemzetközi megemlékezések, kiállítások, tűzijátékok a tengerpart mentén, ejtőernyősök Sainte-Mère-Église felett, összejövetelek Omaha Beach fedőnemű partszakaszon (lásd archív kép!) és még sok más érdekes esemény: Normandia az idén, a partraszállás 75. évfordulója alkalmából sokféle és látványos programok sokaságát kínálja. Az ünnepségek csúcspontja természetesen a D-nap, a szövetségesek normandiai partraszállásának emléknapja, június 6-a lesz. Aznap lesz egy sor hivatalos megemlékezés – állam- és kormányfők, és persze a partraszállásban részt vett veteránok részvételével.

December 8-án kezdődik a 800 esztendős, világhírű Szent István-katedrális ünnepségsorozata a „Franciaország kulturális és történelmi városa” címet viselő Metz-ben. A Cathédrale St-Étienne a maga 88 méterével Franciaország harmadik legmagasabb székesegyháza. Franciaországban a metz-i katedrálist ékesíti a legtöbb ólomkristály üvegezésű ablak, némelyike Marc Chagall keze munkáját dicséri. Ennek köszönhetően a művész megkapta az „Isten lámpása” ragadványnevet.

Ha Franciaország, akkor magas szintű kulinária! Méghozzá, ezúttal nemzetközi: az egyszerre öt kontinensen, 5000 séf részvételével zajló, egyedülálló eseményt immár ötödik éve rendezik meg. A szakmai zsűri által kiválasztott éttermek egyedülálló vacsorán tisztelegnek majd a francia konyha előtt 2019. március 21-én. Hazánkból eddig kilenc étterem (Alkimista, Borssó Bistro, Cyrano, Gusto13, Ikon, Jardinette, Kolette bistro, Paris-Budapest Restaurant és a Petrus) jelentkezett a „világvacsorára”, és kínál majd különleges francia menüt március 21-én.

És ha már gasztronómia: az idén a jelszó a fenntarthatóság; a kiemelt térség pedig Dél-Franciaország egyik történelmi régiója, a Marseille központú Provence. A fenntartható gasztronómia első és legfontosabb parancsa: az éttermek csakis friss, helyi alapanyagokat használhatnak fel.