A mélység fűti rövidesen Bécset – megkímélt környezet

Négy év múlva megkezdheti működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, ami mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon. (A nyitó képen: a Wien Energie tavaly óta vizsgálja, megéri-e hasznosítani a Bécs alatt található termálvíz-vagyont © Wien Energie / Johannes Zinner)

Éppen egy évvel ezelőtt kiderült, hogy Bécs alatt – háromezer méteres mélyen – magas hőmérsékletű termálvízvagyon rejtőzik. Alapos vizsgálatokat követően a város energiavállalata, a Wien Energie most úgy döntött, megéri kiaknázni ezt a vagyont, így megépíti Bécs első mélységi geotermikus erőművét.

Az erőmű Bécs új városrésze, Aspern Seestadt szélén kap helyet, jövőre megkezdődik a munka előkészítése. A fúrásokat 2024-re tervezik, az erőmű 2026-ban már működhet is. A 80 millió eurós beruházáshoz az osztrák klímavédelmi minisztérium 8 millió euróval járul hozzá.

A Bécs alatti termálvíz-vagyon százszor mélyebben van, mint az osztrák főváros legmélyebb metróállomása © Wien Energie

Bécs első, remény szerint 20 megawattos geotermikus erőműve várhatóan húszezer háztartást lát majd el klímasemleges távhővel. A 3000–3500 méter mélyből kinyert termálvizet a felszínre szivattyúzzák, hőcserélők segítségével elvonják belőle a hőt és a keletkezett alacsonyabb hőfokú vizet visszasajtolják a talajba. Így zárt, folyamatosan megújuló körforgást hoznak létre.

Nem ez lesz Bécs egyetlen geotermikus erőműve. A mélységi termálvíz-vagyont rejtő Aderklaaer Konglomerátum mentén – Donaustadtban és Simmeringben – a Wien Energie 2030-ig további három ilyen erőművet szeretne létesíteni mintegy 120 megawatt összteljesítménnyel. Így összesen mintegy 125 000 háztartást tudnak majd termálvízből származó hővel ellátni, ami évi 325 000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. A mélységi geotermián alapuló erőművek építését ezután is folytatnák, így azok a teljes távhőellátás 20 százalékát adnák és 2040-re teljesen klímasemleges lehetne a bécsi távhő.

„A mélységi geotermia felhasználásával a távfűtésben következetesen dolgozunk a Bécsi Klímavédelmi Menetrend megvalósításán, hogy 2040-re klímasemleges lehessen a város. A város alatt fekvő termálvíz-vagyonnak és a jól kiépített távhőrendszernek köszönhetően Bécs európai összehasonlításban is egyedülállóan jó alapokról indul, hogy hamarosan klímasemleges távhővel láthassa el a háztartásokat” – mondta Peter Hanke városi tanácsnok a projekt kapcsán.