Gyógyító imalánc?

Sokakkal ellentétben nekem eszemben sincs gúnyolódni azon, hogy az Országos Kardiovaszkuláris Intézetben elindították a Szívünk imája mozgalmat, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Eszemben sincs megkérdőjelezni azokat a megfigyeléseket, amelyek – mint írják – az ima gyógyító erejét állapították meg, s hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a szívbetegek, akikért imádkoznak. S miután az orvostudományban az ókortól kezdve igen nagy szerepe van az empirikus megfigyeléseknek és tapasztalatoknak, miért ne tudatosíthatnánk, hogy az imalánc csodálatos gyógyulásokhoz vezethet el.

Egyáltalán: legyen mindenki joga gyógyulása reményében abban hinni, amiben csak akar, elvégre a pszichés-mentális kondíció hatással lehet a betegség fizikai folyamataira is. Vagyis szépnek és dicséretesnek tartom, hogy a kórház egy imakórust hozott létre, amelynek tagjai egymást követve mondják el a Miatyánkot, mindjárt az első sort Herczeg Anita tolmácsolásában, s őt követi a főigazgató, a főnővér, a szakápoló, az orvos, a műtőssegéd és a kommunikációs igazgató.

Ez a terápia már első nekifutásra is összehasonlíthatatlanul hasznosabbnak tűnik föl, mint az, amikor a Tízparancsolatot az EMMI minisztere népegészségügyi programként kívánta meghirdetni.

Az egyetlen problémám az érintett egészségügyi intézmény kezdeményezésével az, hogy tudomásom szerint szívbetegek nemcsak keresztények lehetnek, hanem a magyarországi bevett egyházakra koncentrálva lehet szívbeteg zsidó is, buddhista is, Krisna-tudatú is vagy muszlim is. Satöbbi.

Ha pedig ez az állítás megegyezik a hazai empirikus orvostudományi megfigyelésekkel, akkor – egyelőre kizárólag a magam részéről – szeretném kérni az intézményen belüli zsidó imalánc megszervezését is, mert elég furcsán érezném magam, ha a szívműtétemre várakozva, a műtéti előkészítőben hirtelenjében egy ágyam fölé hajoló kórus a Miatyánkot kezdené el szolid visszafogottsággal duruzsolni, még akkor is, ha történetesen tudok ennek zsidó eredetéről.

Javaslom hát, hogy ilyen esetben egy másik közjogi méltóság felesége (hogy ki, azt döntsék el maguk között) kezdje el mondani a Sömá Jiszraélt, s a kórházi imakórus a fent ismertetett felállásban folytassa tovább.

(Mekka irányának jelzéséről vagy a buddhista imamalmok vagy imakerekek kórházi beszerzéséről az EMMI kötelessége gondoskodni.)