Ha megtaláltuk, megszeretjük – kínai szerelmesfilm

Ne szapuljuk, inkább irigyeljük a kínai ízlést, és szorgalmat! Persze a kultúrát is!

Más, mint az európai vagy az amerikai, nem jobb, nem rosszabb, más, és ebben ott vannak azok az évezredek is, melyeket ők már selyemfestéssel, építéssel, harcművészettel töltöttek meg, miközben a nemzetek, az elődök elődei még önmagukat keresve botorkáltak a nagyvilágban.

Talán ezért is furcsa, hogy az eredetét mindenki elé helyező ország manapság inkább útkövető, mint útmutató, nem kitalálja, hanem csak másolja a dolgokat, így telnek meg az új nemzetek piacai, vállaltan vagy tagadott „Made in China” Gucci táskákkal, Adidas cipőkkel, Dior parfümökkel, svájcinak tetsző karórákkal. Megerősített hírek szerint, a friss amerikai elnök, Donald Trump kampányban hordott baseball-sapkáit is valamelyik kínai kantonban varrták. Óriási a választék, alacsony az ár, de hamis a következtetés: Kína nem hódol be, csak elfoglalja a védjegyet, a munkaerőt, és ezzel együtt a fogyasztót.

Ennyi bevezető után, semmi meghökkentő sincs a nálunk legújabb kínai film címében: Megtalálni az igazit. Az angol nyelvterületen Szerelmeskönyvként hirdetik a portékát, de ebben nincs az a bájos áthallás, a mozibarátok rejtvénye, kedvcsinálója. (A Szerelmeskönyv egyébként egy londoni bolt, a társra vágyók gyűjtőhelyének reklámozója.)

Maga a film olyan, mint ez, de a másikra is hasonlít: egy kicsit a Kate Beckinsale–John Cusack-páros egyéves kutakodására, a Szerelem a végzetem történetére (?) Nagy siker volt, milliók kedvelték, most Makaó, Los Angeles, Las Vegas, London helyszíneivel újra élvezhető. Aztán emlékeztet a Levelek Júliának, A szerelem hálójában távkapcsolataira.

De ez nem a fanyalgás ideje, nincs miért, a kínai változat látványosabb, tehát drágább a prototípusoknál, ugyanúgy szórakoztat, amikor kell, könnyeztet, ráadásul képei tisztábbak, élesebbek a megszokottnál, valami olyasmit sejtett, hogy Kínában nemcsak forgatják, hanem gyakran tisztítják is a kamerát.

Az árulkodás csúnya dolog, a határokon átívelő szerelem szép, az internet korában kézzel írni, borítékkal, bélyeggel levelezni elismerésre méltó. Aki ennél többre kíváncsi, az szánjon több mint 2 órát erre, az olykor lassan csordogáló, mégis magával ragadó történetre. A nagy ország bizonyítja, hogy amit Hollywood tud, azt megtanulta. A közönséget kaszinókkal, motoros bandákkal, úszómedencés házakkal csábítja, nincsenek benne kommunista tagkönyvek, robotoló szövőnők, esztergályosok, az osztályharc szóba sem kerül, a szocreálra legfeljebb egy többgenerációs együttélésre alkalmatlan panellakás emlékeztet.

Valamit tehát találtunk, megkedveltük, de hogy ez lenne az igazi Kína…?

Megtalálni az igazit / Book of Love – kínai romantikus komédia, 133 perc, 2016; eredeti nyelven, magyar felirattal. Írta és rendezte: Xue Xiaolu. Főszereplők: Tang Wei, Wu Xiubo.