Ha nincs kolesz, van (méreg)drága albérlet

Nem minden egyetemi hallgató, főiskolás szeretne kollégiumban élni, csakhogy akik a diákszállót részesítik előnyben, gyakorta nem kapnak helyet, mert kevés a kolesz. Így aztán azok, akik hoppon maradnak, ráadásul a bejárásuk sem megoldható, kénytelenek az albérletpiacon nézelődni és megtalálni a számukra megfelelő szállást. Cikkünkben az ország népszerű egyetemi városainak albérlet-kínálatát tekintjük át. Elöljáróban annyit, hogy nincsenek egyszerű helyzetben azok, akik egyedül szeretnének lakást bérelni.

Az idei felsőoktatási képzésekre 101 ezer jelentkezőből 78 ezer újdonsült hallgatót vettek fel, melynek következtében friss egyetemisták ezrei válthatnak lakhelyet tanulmányaik folytatása végett. A járvány okozta bizonytalanságok miatt a kollégiumi hely száma is megcsappant, így most is nagyon sokan kényszerülnek albérletbe.

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján hat egyetemi város – Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged – albérletpiacának átlagárait hasonlítjuk össze. Budapesten korántsem kínálják olcsón a bérelhető ingatlanokat. Az átlagos bérleti díj 3192 Ft/m2; egy 55 négyzetméteres lakás esetén mintegy 175 ezer forint havonta.

A főváros után Debrecen bizonyult a legdrágábbnak: az albérlők négyzetméterenként 2400 forintért bérelhetnek lakást, aminek ára havonta 132 ezer forint.

Debrecentől alig marad el a kultúra városa, Pécs, ahol az egyetemisták négyzetméterenként 2230 forintos bérleti díjra számíthatnak az idén, azaz egy 55 négyzetméteres lakás havi 122 ezer forintba kerül.

Debrecennél valamivel olcsóbb, Pécsnél viszont drágább az albérlet Győrött, ahol átlagosan 2268 Ft/m2 árra számíthatnak a diákok, azaz egy 55 négyzetméteres lakásért havi 124 ezer forintot kérnek a tulajdonosok.

Szegeden már valamivel olcsóbban kínálják lakásaikat a tulajdonosok: a négyzetméterár mintegy 150 forinttal olcsóbb, mint Győrött. Ennek megfelelően a példának vett 55 négyzetméteres lakásért 116 ezer forint bérleti díjat kell fizetni havonta.

Miskolcon már 2087 Ft/m2-es áron is található kiadó lakás, ami a fővárosi meg a debreceni bérleti díjnál jóval kedvezőbb, ugyanis havi akár 110–114 ezer forintért már lakáshoz juthat az egyetemista.