Ha Orbánék csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, hozzájutnának az EU-pénzekhez

Orbán Viktor csaknem minden megszólalására jut valami elképesztő dolog, legalábbis az adott pillanatban ez úgy tűnik föl. Hiszen folyamatosan korholja az Európai Uniót, amiért „rossz a háborús politikája”, „rossz az energiapolitikája”, és most már ott tartunk, hogy a magyar kormányfő azt vizionálja, hogy az EU ugyanarra a sorsra jut, mint az évtizedekkel ezelőtt megszűnt Szovjetunió. Az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője, a Joseph Borrell mellett dolgozó külpolitikai tanácsadót, Marlene Windet (a képen) kérdem minderről.

Tele van vele a nemzetközi média, ezt én direkt provokációnak tartom. Orbán pontosan tudja, hogy mit beszél…Marlene Wind dán politikus első megközelítésben nevetségesnek tartja a felvetést. – Ön most járt nálunk Budapesten, a CEU-n adott elő, s ott arról is beszélt, hogy az unió számára az a legveszélyesebb, ha belülről bomlasztják. Ez 12 év óta tart, s mostan meglehetősen komolyra fordul is Orbán miatt a mindez…Nem gondolja?

– Ha így lenne, ahogy ő mondja, vagy legalább is feltételezi, akkor miért akar az Európai Unióban maradni? Márpedig a jelek szerint egyáltalán nem akar kilépni! Kijelentésének szerintem semmi köze a realitásokhoz. Nemcsak provokálni akar, hanem ha problémája van, akkor külső ellenséget keres. Kiismertük már. Ellenséget keresett Sorosban, a migránsokban, a liberálisokban, az Európai Unióban. Ez a lételeme. Nem szavahihető ember. Cinikus módon közelít meg mindent, hogy aztán nacionalista politikáját megerősíthesse.

– Igen ám, de azt látjuk, hogy Georgia Meloni megválasztásával, és a svédeknél, sőt, önöknél is a radikalizálódás felveti egy új szövetség megerősödését, ami tényleg veszélyes lehet az Európai Unióra…

Nem aggódom Olaszország miatt. Magyarország miatt viszont sokkal inkább. Olaszországban erős lábakon áll az igazságszolgáltatás, nem úgy, mint önöknél. Berlusconi és Salvini valóban tekinthetők Putyin-pártiaknak, akárcsak Orbán, de Meloni nem. Nem alakul át olyan önkényuralmi rendszerré Olaszország, mint amilyenné Orbán tette az önök hazáját azzal, hogy kézbe vette a média, a bíróságok, az alkotmánybíróság, az egykor független intézmények irányítását. Meloni mindent megtesz, hogy megfeleljen az uniós követelményeknek. Az más kérdés, hogy nem zárom ki: Meloni Orbán mellett teszi le a voksát, ha szavazni kell az Európai Tanácsban.

– Ez romba döntené az összes eddig elért uniós igyekezetet, hogy Magyarországot a jogállamba visszaterelje.

Meloniék erősek a tanácsban és az Európai Parlamentben is, sokkal erősebbek, ugyebár, az ország súlyánál fogva is, mint Orbánék. Szóval Olaszország megmarad demokráciának, de nem biztos, hogy nem tesznek kárt az Európai Unióban.

– Az oroszok háborúja miatt kialakult energiaválság egyre kiábrándultabbá teszi az embereket, egyre többen mennek tiltakozni az utcára, mert erre uszítják őket a populista vezetők.

Igen, legfőképp azért, mert Orbán hamisan érvel, miközben Brüsszelt hibáztatja. A magas energiaárakat az oroszok háborúja okozta. Ezt világosan kellene látni. Brüsszel éppenséggel alacsonyan akarja tartani az árakat. Egységes fellépést keres, meg alternatív energiaforrásokat. Az Európai Unió a megoldásokat keresi, amiket viszont visszautasít a magyar kormányfő. Ez szerfölött veszélyes politizálás.

– Tudomásul kell vennünk, hogy Orbán még mindig nagyon népszerű otthon ezzel a veszélyes politikával és az emberek zöme hisz is neki. Nincs racionális magyarázata annak sem, hogy a csaknem fél évszázados szovjet befolyás után miért pártolják a jobboldalon Orbán oroszpolitikáját. Emellett Orbán nemet mond a nemzetek felett álló törvénykezésre, a nemzetközi szabályozásokra és a független nemzetközi jogi intézményekre is. Erre milyen megoldása lesz az Európai Uniónak? Mert eddig nem sokat tudott tenni e téren…

Ha tudnám erre a választ, már híres lennék. Egyelőre senki sem tud megoldást találni a problémára. Eddig a legjobb és leghatékonyabb megoldásnak a jogállam megsértése miatti pénzmegvonás szankciója látszik. De itt is aggályaim vannak. Ha elfogadja, hogy fel kell számolni a korrupciót, akkor miért egy magyarországi szervezetet, az integritási hatóságot hozza létre, s miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez? Mi itt komolyan aggódunk azért, hogy a magyar embereket kell büntetnünk az ő hibája miatt. Az ügyészséghez való csatlakozással elkerülhető lenne, hogy pénzt vonjanak meg Magyarországtól, viszont azokat lehetne büntetni, akik részesei, szereplői a korrupciónak.

Az oligarchahálózatot szeretnénk megbüntetni, és nem az egész országot, amelyiknek nagy szüksége lenne az uniós pénzekre. Keressük a legjobb megoldást arra, hogy Orbánt és ne az országot büntessük – húzta alá interjúja végén dr. Marlene Wind, a Koppenhágai Egyetem politológia professzora, külpolitikai tanácsadó, akinek szakterülete az Európai Unió jogpolitikája.