Ha több lesz az ársapkás termék, attól még nem csökken az infláció

„Az tény, hogy politikailag jól eladható az ársapka, ugyanakkor az inflációt nem töri le, hiszen elfojtott infláció termelődik, amit persze a Központi Statisztikai Hivatal nem fog teljes egészében kimutatni.” Egyebek között erről beszélt a Hírklikknek Petschnig Mária Zita, aki szerint azonban a korábbi ársapkák sem úgy működtek, ahogy bejelentették. A közgazdász azt is megjegyezte, ez a rendszer azzal jár, hogy a nem ársapkás termékek árát egyértelműen jobban megnyomják. (A nyitó kép forrása: nyugatifeny.hu.)

Az ársapka zsákutca, ellátásbeli problémákat okoz” – mondta a tervezett uniós dinamikus ársapkáról Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádiónak adott interjúban a Magyarországon kétféle üzemanyagra tavaly bevezetett ársapkáról elfelejtett említést tenni, miközben pár mondattal odébb már arról beszélt, hogy egyelőre maradnak a bizonyos élelmiszeripari termékekre jóval korábban bevezetett rögzített árak, ráadásul – ahogy Orbán Viktor pár hete bejelentette – a kormány a napokban dönthet újabb hatósági áras termékkörökről. Mint mondta, olyan termékekről lehet szó, amelyek drágulása 40 százalék felett van, és itthon is előállíthatók. 

Ársapka, rögzített ár, maximált ár – bárhogy is hívjuk, nagyjából ugyanazt fedi le. S abban feltétlenül igaza van a miniszternek, hogy ellátásbeli problémákat okoz a piaci folyamatokba ilyen durván beavatkozó állam. Megtapasztalhattuk és tapasztalhatjuk naponta ezt akár az üzemanyag, vagy akár az ársapkás tej, liszt, olaj, cukor esetében….

A hirklikk.hu portálon megjelent írás itt folytatódik, tessék kattintani!