Hackereket fogtak az ukrán hatóságok

Az ukrán bűnüldöző hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy semlegesítettek egy Lviv városból működő hackercsoportot. Tagjai, szerintük, orosz érdekeket szolgált. A hackerek 30 millió ukrán és más országbéli európai állampolgár használói adatait értékesítették. 

A bűnözők mintegy 160 millió forintos nyereségre tettek szert olyan fizetési rendszereken keresztül, mint a YooMoney, a Qiwi és a WebMoney; az országban mindhárom törvényen kívüli. „Nagykereskedelmi ügyfeleik Kreml-párti propagandisták voltak – áll az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) sajtóközleményében –, akik arra használták fel az ukrán és külföldi állampolgárok megszerzett e-mail címeit, hogy a frontról álhíreket terjesszenek, és pánikot keltsenek.

A kampány célja „több ország nagymértékű destabilizálása” volt, a megszerzett jelszavakkal feltört fiókokat hamis információk terjesztésére használták az ukrajnai és az EU társadalmi-politikai helyzetéről.

A gyanúsítottak otthonában a házkutatások során személyes adatokat tartalmazó mágneslemezeket, valamint számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat és pendrive-okat találtak, amelyeken tiltott tevékenységre utaló jelek voltak.

Az ügynökség nem árulta el, hány személyt tartóztattak le, és mely online szolgáltatásokat vették célba a kiberbűnözők.

1b0f5c4abb58a045d8cc790486e99fa2

A fejlemény hetekkel azután történt, hogy az ügynökség leállított két, mintegy 7000 fiókból álló botfarmot, amiknek célja az ukrajnai társadalmi és politikai helyzet destabilizálására irányuló információk terjesztése volt.

„Fő tevékenységük fiókok létrehozása és népszerűsítése volt a közösségi hálózatokon és az üzenetküldő alkalmazásokon” – jegyezték meg . „A csoport a botokat arra használta, hogy pánikot szítsanak a régióban, álhíreket terjesztve a frontról.” (A cikk forrása: https://ssu.gov.ua)