Hányan vagyunk? – adatok a tavalyi népszámlálásról

Sajtótájékoztatón ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer. A népszámlálás kérdőíveinek feldolgozása jelenleg is zajlik, a II. negyedévben az előzetes települési adatok, az ősztől pedig már a végleges eredmények közzététele várható.

A Központi Statisztikai Hivatal mindössze két és fél hónappal az adatfelvételi időszak végét követően közzétette a népszámlálás első eredményeit. Hazánk népessége a cenzus adatai alapján 9 millió 604 ezer fő, és országszerte 4 millió 593 ezer lakást regisztrált a hivatal, mondta a sajtóeseményen Kovács Marcell, a népszámlálás vezetője. Hozzátette: a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. A 2011. esztendő volt a mélypont a születési statisztikában, azonban az utóbbi éveket növekvő gyermekvállalási kedv jellemezte, a teljes termékenységi arányszám (a történelmi mélypontnak számított 2011. évi 1,23 után) 1,5 fölé emelkedett.

Az adatok gyors feldolgozását segíti, hogy a tavalyi volt az első, teljesen elektronikusan zajlott népszámlálás. Október 1. és 19. között mindenki önállóan, online tölthette ki a kérdőívet, majd a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeíráskor a számlálóbiztosok digitálisan rögzítették az adatokat. Az eredmények mielőbbi közléséhez az is hozzájárul, hogy a hiányzó adatokat állami adatbázisokból egészíti ki a hivatal.

Az állami adatbázisok használata, a népszámlálási adatok adminisztratív adatforrásokból történő előállításának gyakorlata azért is különösen fontos, mert előreláthatólag a 2022. évi volt az utolsó – adatfelvételi módszer tekintetében – hagyományos népszámlálás Magyarországon. A következő összeírás adatait már csak adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH, összhangban a sok országban már egy ideje alkalmazott gyakorlattal.

A népszámláláskor összegyűjtött adatok a nemzeti adatvagyon részét alkotják, és az adatvédelmi szabályoknak megfelelően, összesített formában bárki rendelkezésére állnak majd. A népszámlálás eredményei megbízható alapot nyújtanak az egész országot, illetve az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

Fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, segítik a vállalkozásokat is, amik az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet vagy gyár megnyitását, vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését.