Hazai milliárdos, külföldi kétes cégek

Már csaknem 6000, tisztán hazai érdekeltségű cég árbevétele haladja meg az évi 1000 millió forintot, ezzel párhuzamosan arányaiban csökken a külföldi érdekeltségű cégek száma hazánkban. (Nyitó képünk forrása: Handelsblatt.)

A külföldi érdekeltségű cégek csökkenő aránya mind a 100 millió forintot meghaladó, mind az 1 milliárd forint feletti ágazatban egyértelműen kirajzolódik. A 100 milliósok esetében hat év alatt 17-ről 13%-ra csökkent az arány, az 1000 milliósok körében 40-ről 33 százalékra. A csökkenés a külföldiek között is csak arányaiban értendő, mivel abszolút értékben a külföldi nagyvállalatok sem fogynak, sőt, az utóbbi években minimális növekedést is mutatott a számuk.

A pénzügyi mutatókat elemezve nagyok a különbségek a hazai és a külföldi cégek között. A leglátványosabbak a likviditási és eladósodottsági mutatók. A hazai érdekeltségű cégek likviditása és tőkeerőssége gyengébb a külföldiekénél, és az eladósodottságuk sokkal magasabb. Az eszközállományra vetített kötelezettség például közel 60%-kal magasabb a hazai cégek körében.

Az Opten szakértője szerint természetesen kedvező a nagy árbevételű cégek számának növekedése, illetve a hazai tőke szerepének növekedése, csakhogy a külföldi cégek visszaszorulásával az általános likviditási helyzet gyengül, ami hosszú távon gondokat okozhat. A hosszú távú stabilitás szempontjából szintén probléma lehet, hogy a nyugat-európai cégek abszolút értékben is visszaszorulóban vannak.

A Magyarországon legnagyobb befektetőnek számító 20 országból hagyományos partnernek számító németországi tulajdonosok még mindig a lista élén vannak, miközben a hozzájuk köthető hazai cégek száma folyamatosan csökken. Hasonló a helyzet Ausztria, Hollandia és Franciaország esetében. Feltörekvő külföldi tulajdonosok között szerepelnek viszont az ukránok, a szlovákok és a szerbek.

Tény viszont, hogy e három országhoz köthető cégek között sok a felszámolás. Bár csökkenő, ám létező gyakorlat: hazai tulajdonosok úgy próbálnak a felhalmozott tartozásoktól megszabadulni, hogy utolérhetetlen külföldieknek adják el cégeiket. A szomszédos országokhoz köthető tulajdonosok megítélése meglehetősen vegyes; természetesen nem szabad általánosítani, miután vannak sikeres és tisztességes ukrán, szlovák és szerb vállalkozók is Magyarországon.

Offshore országok is szerepelnek még a táblázatban felsoroltak között, és úgy tűnik föl, hogy az ügyeskedők kezdenek visszaszorulni, vagy egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak. A Ciprushoz, a Seychelles-szigetekhez és Luxemburghoz közvetlenül köthető cégek száma is csökkenőben van hazánkban.