Hazajött Burjátia legismertebb magyarja

(Írta: Kőszeghy Elemér) A február elsején kezdődő zágrábi birkózó Európa-bajnokságon a magyar női válogatott új tagja Orsus Sztalvira. A feltűnő név nem akármilyen életutat rejt, a Bajkál-tótól a Duna partjáig. Cikkünk szerzője, a Népszabadság egykori ungvári tudósítója ennek nézett utána… (Nyitó képünk: a 29 éves sportoló (az I. helyen) részt vett a hazai válogató-időszak első megméretésén, és magabiztosan diadalmaskodott az 55 kilogrammosok között; a kép forrása: www.birkozoszov.hu.)

Vajon mi köti össze Hidas Antalt, Karikás Frigyest, Zalka Mátét vagy éppen Rákosi Mátyást és Sztalvira Orsust? Nos, annyi, hogy valamennyien szerepelnek abban az orosz nyelvű wikipédia-szócikkben, melyik az Oroszországban valaha élt és most ott neves magyarokat veszi lajstromba.

Sztalvira — még orosz színben.

A baloldali személyek felsorolása még érhető, de ki ez a burjátiai Sztalvira Orsus, akit egyedüliként említ meg a ma Oroszországban élő jeles magyarok közül, akinek külön szócikket szentel a netes lexikon. Persze, nem annyira a „magyar” Sztalvirának, mint Burjátia egyik nemzeti büszkeségének. A hölgy ugyanis, olvashatjuk, a maga 53 kilogrammos kategóriájában az Oroszországi Föderáció és Európa többszörös szabadfogású birkózóbajnoka. A 2019-i minszki és a 2020-i római megmérettetésen még csak a harmadik helyet sikerült megszereznie, de a 2021-i lengyelországi EB-n már arany termett neki. Márpedig Burjátföldön a birkózás a legfontosabb nemzeti sportnak számít.

A magyar gyökereket azonban itt is fontosnak tartják megemlíteni. Egy kis utánajárás után kiderül, nem véletlenül.

– Sokan úgy gondolják, hogy én valahonnan messziről érkeztem ide – erősít rá egy vele készített lapinterjúban. – Valójában én itt születtem Ulan-Udéban. Igaz, a nemzetiségem magyar.

Az ember ezek után szinte kényszert érez arra, hogy – a nyelvtudását és a technika vívmányait kihasználva – utána eredjen ezeknek a magyar gyökereknek. És első és legfontosabb lépésként felvegye Sztalvirával a kapcsolatot.

– A családi legenda szerint – meséli e sorok írójának – a dédapám, Orsus Sztepan (István) került ide valahonnan Magyarországról, a múlt század elején, valamikor 1917 és 1920 között. Itt megnősült, s elvett egy Varvara Bogdanovics nevű nőt. Négy fiuk született: Vlagyimir, Anatolij, Viktor és az én nagyapám, Sztepan.

A dédpapa – állítja Sztalvira – a családi legenda szerint sohasem tanult meg beszélni oroszul, csak értette a nyelvet. Így valószínűleg a fiai is tudhattak, bár vele, mármint Sztalvirával már mind a nagyapja, mind a nagyapja testvérei, a bácsikák, nénikék csak oroszul beszéltek. (A bal oldali fotón: egy kép a családi albumból, Sztalvira nagyapja, Sztyepan Sztyepanovics Orsus.)

A négy fiúnak köszönhetőn elég terebélyes a rokonságuk ezen a néven. Vagyis nem teljesen, a nagyapja egyik testvérét például Orsisnak hívták. Mindez azt feltételezi, hogy az eredeti másképpen hangozhatott, és a dédpapát, illetve később annak gyerekeit lajstromba vevők hallhatták félre az eredeti, számukra idegen magyar családnevet. Ami akár Orsós is lehetett…

Sztalvira büszke a magyarságára. Mint mondja, a neve meg a külalakja gyakran okoz feltűnést a burjátiai környezetben. De már megszokta. Büszke a többi felmenőire is. Orosz, burját, tatár vér keveredik benne a magyarral.

A magánéletével kapcsolatban csak annyit mond: minden a legnagyobb rendben van. Azt azonban örömmel újságolja, hogy már háromszor járt Magyarországon: kétszer Budapesten, egyszer Pécsett. Ezek az utazások mind sporteseményekkel voltak kapcsolatosak.

– Több szót is megtanultam magyarul – mondja büszkén, majd elkezdi sorolni: Sok szerencsi!, Janapod kivanok!, Szervuz! Vizlat! – Jól mondtam? – kérdez vissza.

A testnevelési egyetemet végzett, többszörös bajnoknő másoddiplomásként államigazgatást tanult az ulan-udei egyetemen, Az anyanyelve az orosz, a burjátot érti, most angolul tanul intenzíven. Szeretne jobban megismerkedni a magyar nyelvvel, a magyar kultúrával, egyáltalán a magyarsággal.

És ennek most jött el az ideje. Hivatalosan bejelentették, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) kezdeményezte Orsus Sztalvira honosítását. A szervezet hírleveléből kiderült, hogy a jövőben a klasszis versenyző szintén magasan kvalifikált edzője, Makszim Molonov irányítja a magyar női válogatottat. Sztalvira már most februárban magára ölti a magyar színeket a Zágrábban megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen.