Heller Ágnes – Brüsszel (Belgium)

Kitüntető elismerés a magyar tudomány és kultúra számára, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői átadhatták az Új Köztársaságért Alapítvány adományát, a Heller Ágnesről készült portrészobrot David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének. (A nyitó képet Gergely Beatrix készítette.)

A felvétel 2015-ben készült a göteborgi könyvvásáron; foto: Arild Vagen.

„Heller Ágnes (1929–2019) számára méltóbb helyet nem is lehet elképzelni, mint az Európai Parlamentet itt, Európa szívében – szögezte le Dobrev Klára, az EP alelnöke. Rámutatott: két év telt el azóta, hogy korunk egyik legnagyobb nemzetközi tekintélyt kivívó tudósa, Heller Ágnes filozófus, esztéta és egyetemi tanár meghalt. Széchenyi-díjas magyar filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt, kutatásai az etika, az esztétika, a történet- és kultúrafilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdéseire terjedtek ki. A világhírű „budapesti iskola” meghatározó személyisége 1986-tól huszonöt éven át tanított New Yorkban, a New School for Social Research egyetemen.

„Az általa képviselt európai értékek és humanizmusa, az emberbe vetett feltétlen hit és a demokrácia iránti elkötelezettsége meghatározó a Demokratikus Koalíció számára” – hangsúlyozta Dobrev Klára.

A szobrot Szalay Péter készítette. Heller Ágnes nem az első magyar, akinek érdemeit megtisztelik az EU székhelyén. Mint arról már beszámoltunk, Horn Gyula miniszterelnökről 2015-ben tanácstermet neveztek el, amely előtt a magyar politikus mellszobra is emlékeztet rá (Kocsis András Sándor alkotása). Az EU-központ egyik épülete pedig Antall Józsefnek, a rendszerváltás utáni első kormányfőnek a nevét viseli.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök budapesti hivatalos programja előtt magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidótemetőben, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál – közölte honlapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki találkozott Heller Ágnes családjával is. A francia elnök nagy tisztelője volt Hellernek, akivel 2019-ben találkozott Párizsban, nem sokkal azelőtt, hogy a filozófus meghalt. Macron korábban név szerint említette Hellert, amikor az ELLE Magazin megkérdezte tőle, kik azok a nők, akiket leginkább fontosnak, inspirálónak tart az életében.