Hétrétország – fesztivál az Őrségben

A Napra együttes.Egy másik jellemzője is lehetne a fesztiválnak: Természetből a java – művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek értelmes szórakozás. A fesztivált, a nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt eseménysorozatát a kilencedik alkalommal rendezik meg.

Az első Hétrétországgal 2002-ben az volt a cél, hogy az Őrség kulturális és néprajzi hagyományaira támaszkodva létrejöjjön a hármashatár menti övezetben egy olyan nagyrendezvény, amely az egész térség meghatározó turisztikai vonzerejévé válhat. A legtöbb rendezvény színhelye Őriszentpéter; lesznek események, programok Magyarföldön, Csesztregen, Ispánkon, Kercaszomoron, Velemérben, Viszákon, valamint a szlovéniai Gradban is.
 
A fellépők: Palya Bea és Dés László, a Napra együttes, Takács Eszter, Tolcsvay László, Ferenczi György, a Rackajam és a Budapest Bár együttes. A színházi programokat az Uray Színház, a Krétakör és a Kolibri Színház mutatja be. Ígérnek még a Hétrétország szervezői klasszikus zenei és dzsesszkoncerteket, filmklubot (például Jim Jarmusch filmjeiből) táncművészeti és naponta gyermekprogramokat is. Azt, hogy mikor, hol és mit kínálnak a fesztivál szervezői, az interneten részletesen lehet találni.

A Hétrétországról általában elmondható, hogy a rendezvény összeköti a művészetek által képviselt magas kultúrát a helyi hagyományok hétköznapi értékeivel. „Aktív fesztivál” is, mert alkotó táborok, műhelybeszélgetések formájában képzési, oktatási és közösségformáló funkciót is betölt. Értékes, újszerű művészeti produkciókat vonultat föl, élvonalbeli előadókkal, szinte valamennyi művészeti ágból.

A Hétrétország életre hívta a „nyitott porták” hálózatát, amely a térségben valamilyen helyi értékkel, érdekességgel bíró magánházak, műhelyek, tanyák láncolatát jelenti – ezek a fesztivál ideje alatt, a programhoz illeszkedve látogathatók. Ezekhez a programokhoz az Őrségi Nemzeti Park érintetlen természeti környezete kínál vonzó hátteret.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.