Hiteles tájékoztatással a járvány ellen

A Covid19-világjárvány óriási emberi és gazdasági áldozatokra készteti az Európai Uniót, a világot. A válság tartós megoldása a vírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyag kifejlesztésében és bevetésében rejlik. A biztonságos és mindenki számára mihamarabb elérhető oltóanyag életek és munkahelyek milióit mentheti meg, miközben eurómilliárdokat takarít meg.

Az Európa Pont és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett online beszélgetést követhettünk nyomon a Facebookon két meghívott vendéggel. Az egyik: dr. Merkely Béla orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a másik: Marofka Ferenc, aki az Európai Bizottság Egészségügyi és
Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságán az EU gyógyszerpolitikájával foglalkozik, a kezdetektől tagja a Bizottság különleges munkacsoportjának, amelyet a koronavírus elleni oltóanyagok koordinált EU-s beszerzésére hoztak létre. A szakértőkkel arról folyt a szó, hogyan működik az oltóanyagokkal kapcsolatos európai uniós stratégia a gyakorlatban.

Óriási érdeklődés mellett zajlott a beszélgetés, bár a hallgatóság egy része erősen el volt tévedve a világháló végtelenjében, és úgy gondolta, hogy ez az a fórum, ahol kiadhatja minden „bölcsességét”. Ettől teljesen függetlenül erősen ajánlható az újra- és visszanézés mindenkinek, aki közérthető, jól követhető, információgazdag konzultációra éhes a témakörben.

Akkor, amikor egy vakcina kifejlesztése átlagosan 10 évig tart, de például a HIV-re még három évtized alatt sem sikerült megoldást találni, az ebola ellen 5 év munkájával (főleg orosz fejlesztéssel) jött létre a vakcina, most a COVID-19 ellen vívott csatát olyan rohamléptekben vitte győzelemre a tudományos világ, hogy csak ámulunk.

Marofka Ferenc pontos képet mutatott arról, hogyan jutottunk idáig, mik voltak az unió lépései, és mi a pontos stratégia a vakcinával kapcsolatban. Arról is szólt, hogy hol volt hiba a számításokban, ami a vakcinák tömeges gyártását illeti. Amit hallottunk, az szerencsére nem hasonlít az itthon hallott hazai propagandaszövegekre, és a mi oltási tervünkre, mint védekezési stratégiára sem.

A nyáron még csak 160-féle vakcinán dolgoztak világszerte, ma 244-et – fejlesztenek. Természetesen ezek töredéke jut csak a végső fázisba. Az Európában zöld utat kapott szerek tömeges gyártása, és a már megkötött szerződések szerinti gördülékeny szállítása előtt is ezernyi, ismeretlen buktató, akadály lehet, sőt, van. Ha azt vesszük, hogy egy vakcina mintegy 400 összetevőből áll, és mintegy 100 beszállítója van egy-egy gyártónak, akkor bárki egyszerűen beláthatja: a legapróbb időbeni csúszás, porszem a gépezetben, mekkora zökkenőket okozhat ebben az őrült versenyfutásban, amelyben ráadásul a biztonság és a teljes felelősségvállalás az alap.

Mindeközben a további vírusmutációkra és variánsok megjelenésére is fel kell készülni a kutatóknak és gyártóknak, a cél pedig itt, Európában, hogy a nyár végéig a felnőttek 70 százaléka oltva legyen. A hatékonyságra és maximális szolidaritásra tervező uniós stratégia természetesen lehetővé teszi tagjainak, hogy saját felelősségvállalásuk mellett önállóan is beszerezzenek a világban a védekezéshez szükséges vakcinát. Az is egyszerűen belátható, hogy az oroszok és a kínaiak miért nem sietettek Európában engedélyeztetni a saját fejlesztésű vakcináikat: akkora saját piacot látnak el, ami bőven lefedi gyártási kapacitásukat. Az orosz vakcináról egyébként már előrehaladottak a tárgyalások az unióban is, így minden bizonnyal felveszik a kínálatba.

Lesz-e újra olyan az élet a földön, mint 2020 előtt, arról eléggé optimistán nyilatkoztak a szakemberek. Júniusra már látható javulást remélnek ebben a vírus elleni harcban. A sok veszteség mellett nyerségre is szert tett az emberiség. Mert: rengeteget tanultak a kutatók, fejlesztők; az orvoslás, az élet csaknem valamennyi területén felgyorsult a tudományos és műszaki fejlődés, javultak az általános higiéniai körülmények, az emberek higiénés szokásai és viselkedése. Amikor pedig már fellégezhetünk, nyugodtan lemehetünk a sarki boltba, lesz koncert, színház és focimeccs, és utazhatunk is majd bátran…és akkor a kutató laboratóriumokban sem kell megfeszített tempóban dolgozni, sokkal könnyebb lesz az esetleges vírusmutációk ellenszerét előállítani, vagy talán a mostani vakcinációs módszerek keverésével továbblépni, hogy valóban tartós legyen a biztonságunk.

A két tudós mai online beszélgetése végén óhatatlanul felvetődött: hol és hogyan tájékozódjék az a laikus ember, aki ma fél, vagy csak pusztán óvatos, ám annyi őrült inger éri vírustémában, hogy csak a zavar növekszik benne. Egy az egészen biztos: ne Facebook-bejegyzésekben próbálja föllelni a válaszokat. Csak és kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjék; hiteles viszont sosem az, amit annak vélünk! Ajánlottak kiindulásul az orvosi egyetemek honlapjain megtalálható koronavírus-tájékoztatók. Egyéni kérdésekkel pedig mindenki az őt legjobban ismerő háziorvosát keresse.

Semmi sem lehet ugyanis fontosabb az átlag honpolgár számára, mint a közérthető, hiteles információ. Erre adott jó példát az Európa Pont ma esti élő közvetítése.