Hundub és humbuk – a szólásszabadság „védelmezője”

Egy magyar és egy lengyel szélsőjobb portálról ad átfogó képet az amerikai News Net Nebraska szakportál; mindkét éportrál a Facebookkal, illetve a Twitterrel akar versenyezni. (A kép forrása: Der Spiegel)

A magyar Hundub és a lengyel Albicla célja „a szólásszabadság védelme és a konzervatív jobboldali értékek hirdetése, s védelmükbe venni azokat is, akik az LMBTQ jogokat nem ismerik el” – írja a szaklap szerzője, Samuel Paul.

Létrehozásukat egyrészt azzal indokolták ezek a portálok, hogy a Facebook és a Twitter szerintük helytelenül cenzúráz bizonyos tartalmakat. Egyébként mindkét internetes fórumot párhuzamba állítja a Trump-féle „speak”-kezdeményezéssel, amely nem titkoltan szintén azért jött létre, mert a volt elnököt kitiltották átmenetileg a Facebookról és a Twitteről is. 

A cikk megjegyzi azt is, hogy a magyar és a lengyel kormány is elkezdte felszámolni a sajtószabadságot, és most épp ők vetik a techóriások szemére a korlátozásokat és hirdetik meg a maguk szólásszabadságát – utal a helyzet abszurditására a szerző.

A decemberben startolt Hundubot szemügyre véve azt írja, nem tudható, hogy a budapesti kormány részt vett-e a fejlesztésében, mindenesetre a cég offshore-ként Belize-ben (!) van bejegyezve. A Magyar Nemzetet, mint Orbánhoz közelálló újságot forrásként megjelölve – írja Paul – a Facebook alternatívája kíván lenni mindenféle kontroll nélkül, szemben utóbbival, amely nem jár el tisztességesen Magyarországgal szemben.

Varga Judit igazságügy-miniszter szerint a nagy közösségi hálók korlátozzák a keresztény, konzervatív, jobboldali nézetek megjelenését, s ezzel az információs szabadságjogokat is, márpedig ez büntető tétel a jogban. 

A Hundub kb. 40 ezer embert tud már sorai között, s a lapból megtudjuk azt is, hogy januárban kénytelen volt elszenvedni egy nagy hekker-támadást.