Inflációban növekszik az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások értéke

Az idei második negyedév végére 436 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 9,3 százalékkal többet, esztendővel azelőtt. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) azzal számol, hogy a szerződésállomány az év végére túllépi a 460 ezret. A 2014 óta létező termék vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás…

… bár a maximális visszatérítés lehetőségét a szerződők többsége csupán részlegesen használja ki. A múlt év végén csaknem 418 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre közel 116 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 277 ezer forint, ami átlagosan 55 ezer forintos adóvisszatérítéshez, vagyis a lehetséges maximumnak nem egészen a feléhez juttatta a biztosítottakat. Az év vége felé azonban sokan élnek a lehetőséggel, hogy a szerződésben vállalt folyamatos befizetéseken felül eseti befizetést is végeznek, amivel növelik az adott évre járó adó-visszatérítés összegét.

Magyarországon a nyugdíj-biztosítások népszerűsége töretlen: öt éve még csupán 242 ezer ilyen szerződést kezeltek a biztosítók, az idén december 31-ig 460 ezres állománnyal számolnak, ami 90 százalékos növekedés lehet. Egyre többen számolnak ugyanis azzal, hogy nyugdíjuk (tekintettel például az immár egy éve tartó féktelen inflációra) kevés lesz a tisztességes megélhetésükhöz. Ma egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja általában nem éri el az utolsó fizetésnek a 60 százalékát sem!

Az átlag feletti fizetéssel rendelkezők ennél is kevesebbre számíthatnak, mivel 2013-ig létezett a nyugdíjplafon, aminek alapján a bruttó átlagbér háromszorosa feletti részt a nyugdíj-számításkor nem vették figyelembe. Vállalkozók esetében általános gyakorlat, hogy minimálbérre jelentették be magukat, náluk a fenti helyettesítési ráta 20-30 százalék körül mozog csupán. Azok pedig akik az elmúlt években KATÁ-s vállalkozóként működtek, a nyugdíj ennél is kisebb szintet érhet el.

Aki az idén is pályázik adójóváírásra nyugdíj-pénztári befizetései után, annak két dologra is figyelnie kell. Egyrészt nem csupán a nyugdíj-biztosítási szerződést kell 2022-ben megkötni, hanem az ez évi díjnak is (december 31-ig) be kell érkeznie a biztosítónál vezetett számlára. A jóváírás az idejében történt befizetés esetén sem jár automatikusan: a májusig kitöltendő szja-bevallásban meg kell jelölni az idei befizetés utáni adójóváírási igényt.

Hazánkban manapság 60-70-féle nyugdíj-biztosítás létezik. A szerződések mintegy háromnegyede kapcsolódik különféle befektetésekhez. A változatok feltételei között számos az eltérés

  • a termékek teljesköltség-mutatójában (TKM)
  • a szerződésekhez kapcsolódó haláleseti térítések mértékében
  • hozamon felüli bónuszfizetések mértékében.

A változatok közti eligazodásban az eltérések ismerete hiányában alapvető szerep juthat a legjobb döntést segítő, biztosítóktól független alkuszoknak.