Ingatlanpiac: nemigen engednek az eladók a kimondott árból

Az alku gyakoribb, de van ingatlan, amire már licitálnak a vevők – közöltek lapunkkal Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője. Elsősorban a különleges adottságú és kedvelt helyeken lévő ingatlanokra licitálnak a vevők; ezáltal akár néhány százalékkal is nőhet a végső ár. Nagy többségében persze még mindig „a vásárló az úr”: tapasztalat szerint 3–4 százalékot tudnak alkudni a meghirdetett eladási árból.

A nagyon jó elhelyezkedésű és különleges adottságú ingatlanok esetében már egyre gyakoribb jelenség, hogy a lakás, a ház árából egyáltalán nem enged az eladó, sőt több vevő aktív érdeklődése esetén az ingatlanközvetítő segítségével licit formájában áron felül értékesíti. Befektetők kedvencei a pesti, XIII. kerületi, a Dunára néző, panorámás lakások meg a ritkán áruba bocsátott Váci utcai lakások, amelyekre az irányáron felül is hajlandók költeni.

A lakhatási céllal vásárlók esetében a jól árazott, a piacon már „olcsónak” számító ingatlanok esetében alakulhat ki árverseny. Az eladói oldalt vizsgálva előny, ha a nagy közvetítő hálózatokon keresztül több ezer vevő értesülhet egyszerre eladni kívánt ingatlanról, hiszen így könnyebben alakulhat ki versenyhelyzet.

Tapasztalat, hogy az eladók esetében az ingatlan irányárának meghatározása és a vevői ajánlatok kezelése sok esetben okoz gondot, amelyek következtében súlyos anyagi veszteség is érheti az eladót. Az alku tekintetében ingatlantípusonként és területenként eltérő eredményeket mutatnak az ingatlanforgalmazók piaci adatai. Az öt százaléknál nagyobb mértékű alku egyre ritkább, az esetek többségében már csak 1-2%-ot engednek az árból az eladók.

A panellakások tekintetében Budán és Pesten is három százalékot lehetett alkudni a múlt hónapban; a fővároson kívül kicsit szerencsésebbek voltak a vevők: a keleti és a nyugati országrészben is négyszázalékos alkuval lehetett ingatant vásárolni.