Ízzel-lélekkel 21. századi magyar konyha – paradicsom

Első nagybani termelője Thomas Jefferson (1743–1826) volt, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, azonban a paradicsom jóval Jefferson halála után vált népeledellé, méghozzá európai közvetítéssel. A növényt szinte az egész világon, főleg a mérsékelt égövön termesztik. A betelepülő olaszok vitték magukkal az Újvilágba spagettijükkel, pizzáikkal és az ízesített paradicsomlével (ketchup) együtt. A nevét a legtöbb idegen nyelven a tomate azték eredetű szóból képezték. A magyar ’paradicsom’ szó kiváló, paradicsomi ízeire utal.

A magyar konyha nagy becsben tartja, ám a hazai gyógynövény-szakkönyvek egyáltalán nem foglalkoznak a jótékony hatásaival. A népi gyógyászat is csupán külsőleg alkalmazza kelések, daganatok, égési sebek, gyulladások felszívására, mint dunsztkötést (ha nincs kéznél hagyma). A modern gyógyászat másképp ítéli meg, felfedezte rákellenes hasznát, vagyis antioxidáns hatását a lycopin nevű festékanyagában. Béta-karotinjáról kiderült, hogy sejtvédő szer, akárcsak a benne lévő folsav.   

A zöld paradicsom csakugyan mérgező, érés előtt ugyanis solanint tartalmaz, ami az érési folyamatban fokozatosan elbomlik. Nyersen magas C-vitamin tartalommal, A-, B1-, B2- és E-vitaminnal, illetve karotinnal rendelkezik. Minden zöldségféle közül a legtöbb hisztamint tartalmazza (ezért az allergiások kerüljék!), valamint nyomokban K-vitamint, káliumot, magnéziumot, ként, szelént. A változó korban lévő hölgyeknek főzve-sütve, de mindig hámozva ajánljuk. Nyers levét a fogyókúrázók isszák. Meghámozva, a csumáját és a sárgás részeit kivágva lesz bárki számára ehető, gombaölő hatású szer, egyben tisztítja a vesét.

A gyári készítményekben a tartósítószerek allergiát okoz(hat)nak, s a vitaminok jó része tönkremegy. A héját főképp epebajosok ne egyék! Jobb, ha néhány percre forrásban lévő vízben tartjuk, utána villára tűzve, hamar leperdül róla a héja. A főtt héj nem gusztusos az ételekben.

A paradicsomot nálunk először Pozsonyban említették 1649-ben, akkor is, mint dísznövényt. 1870-től Dunaharasztiban már akadtak kerti kistermelői. Akkoriban főleg nyersen, salátának fogyasztották A 20.században, a két világháború között vált népszerűbbé. Szinte rítus lett a paradicsom befőzése télire. Erre a célra külön szellemes szerszámot is alkottak: a quodlibetet – mára szinte ismeretlen. E lyukacsos, hosszú csőrű daráló kipréselte a paradicsom levét, csak a héja és a magjai maradtak benne feleslegnek. A kinyert levet felfőzve, ízesítve, légmentesen töltötték tiszta üvegekbe. Ipari korszakunkban inkább készen vásárolunk paradicsomleveket.

A paradicsomnak ma nagyobb a becsülete, habár a régi ráncos, óriási, édes, puha fajtákat – sajnálatosan – száműzték a piacokról, mert hamar romlanak. Helyette a praktikum diktálta fürtös, alig érett, savanyúbb és keményebb példányok kaphatók. Ezek hetekig elállnak ugyan, de kevesebb élvezetet okoznak, savanyúbbak, ráadásul a főzési idejük is hosszabb. A különböző fajták közül az ún. Lucullus-paradicsom inkább díszítésre alkalmas, a többit megtölthetjük, készíthetünk belőlük tisztító arcpakolást, italt, ivólét, szószt, mártást, levest, salátát vagy lecsót.

Aki nagyon kedveli a paradicsomot, legjobb, ha az erkélyén vagy a konyhaablakában nevel gyorsan növő, vízigényes bazsalikomot, ugyanis ez a paradicsomos ételek legjobb fűszere.

Receptek

Lecsó

A receptjét nem érdemes leírni, hiszen minden háznál a saját készítési módra esküsznek, annyira egyéni az ízlés. A magyar háztartások egyik legvitatottabb műfaja a lecsó készítése. Akad, aki tojással kedveli, aki rizzsel főzi, aki kolbásszal, virslivel vagy csak magában, kenyérrel fogyasztja.   

Az én lecsóm fél kg édes paprikából, fél kg héja nélküli paradicsomból, egy nagy fej reszelt vagy darált vöröshagymából és két gerezd apróra vágott fokhagymából áll. A hagymát üvegesre pirítom, utána teszem hozzá a csumájától és a magjaitól, ereitől megtisztított, szeletekre vágott zöldpaprikát, majd a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot. Végül belekerül a fokhagyma is. Amikor levet ereszt, enyhén megsózom. Addig főzöm, amíg a paprika megpuhul. Utána tálalható.

 

Rakott lecsó

Egy nagyobb, kiolajozott tepsiben szétterítünk 20 dkg előgőzölt barna rizst, 1 kg tisztított, karikákra vágott zöldpaprikát, 1 kg lehéjazott, felkarikázott paradicsomot és 2 nagy fej vékony karikára metélt hagymát. Lelocsoljuk 6 dl sós vízzel és fél dl olívaolajjal. A tepsit alufóliával lefedjük, és nagyobb lángon mintegy háromnegyed óráig sütjük. Addigra felszívja a levét. Tálalhatjuk tejföllel is, vagy húsok mellé köretnek.

 

Töltött paradicsom

Előételnek személyenként egy-egy nagyobb paradicsomot veszünk, forró vízbe mártva lehúzzuk a héját, majd óvatosan kivágjuk a zöld részeivel együtt a belsejét, a magjait. Megtöltjük 20 dkg főtt rizs, két keményre főtt, lereszelt tojás, 5 dkg reszelt kemény sajt és 4-5 evőkanál majonézes torma keverékével. Tojás helyett használhatunk párolt darált húst is. A tetejére friss bazsalikomlevelet tűzünk, vagy visszatesszük a „kalapját”. Szétszedett, jól megmosott zöldsalátán kínáljuk.

Sült változatban: a megtöltött paradicsomokat sütőben vagy grillben megsütjük, csak a tálaláshoz tesszük salátaágyra, és megszórjuk a bazsalikomlevéllel.

Utóbbit akár mélyhűtőben tárolhatjuk. Milyen jól fog mutatni majd a karácsonyi asztalon!

 

Paradicsomleves – melegen

Négy személyre másfél kg paradicsomot meghámozunk, lábasba tesszük 1 liter édes borral együtt. Fedő alatt 15 percig főzzük. Kissé lehűtve, mixerrel pépesítjük. Végül két evőkanál mézzel, kevés sóval ismét felforraljuk. A tálalásnál megszórjuk frissen vágott bazsalikomlevéllel.

 

Paradicsomleves – hidegen

Egy doboz paradicsompürét, egy kisebb, felvágott hagymát, fél citrom levét, 2,5 dl vizet, 1 evőkanál mézet, 1 kávéskanál őrölt rozmaringot 1 dl tejszín társaságában mixerben pürévé keverjük, és máris tálalhatjuk.

 

Sült paradicsom

Fél kiló paradicsomot meghámozunk, kivágjuk a csumáját és magjait, kissé felszeleteljük vagy cikkekre vágjuk. Fél dl forró olívaolajban puhára sütjük, amíg a leve elpárolog. Egy gerezd apróra vágott vagy kipréselt fokhagymát is beledobunk. Ha már majdnem kihűlt, hozzáteszünk egy maréknyi felvagdalt bazsalikomlevelet.

Sültek mellé finom szószt kapunk belőle, akár kenyérre is kenhetjük. Díszíthetjük tojáskarikákkal, sajttal, majonézzel.

 

Paradicsomtorta

Fél kiló paradicsomot meghámozunk, a zöld részeit kivágjuk, és kis kockákra aprítunk. 3 egész tojást sóval, borssal, 1 evőkanál vágott bazsalikommal alaposan kikeverünk 1 dl tejszínt, végül belekeverjük a paradicsomot is. Ez lesz a töltelék.

Egy adag mélyhűtött leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtunk, azután kibélelünk vele egy tortaformát úgy, hogy az oldalaira kerüljön tészta. Ebbe töltjük a paradicsomos egyveleget, a tetejét pedig megszórjuk 5 dkg puha (göcseji vagy gouda) sajt reszelékével. Előmelegített sütőben mintegy 25-30 percig sütjük, amíg a sajt világosbarna lesz.

A legjobb melegen tálalva.

 

 

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.