Javul a hazai cégek termelékenysége

Esztendők óta növekszik az egy alkalmazottra jutó árbevétel a hazai cégek körében, de a 2017. év az előzőkhöz képest is kiemelkedőt hozott. A múlt évről szóló beszámolóidény vége fele közeledve már véleményt lehet nyilvánítani a hazai cégek előző évi termelékenységi és pénzügyi adatairól: alapvetően jól alakultak a mutatók, a gazdaság növekedése meglátszik a beszámolókon is.

Az egyik leglátványosabban növekvő mutató az egy alkalmazottra vetített árbevétel, amely több mint 13 százalékos növekedésről ad számot 2016-hoz képest. A létszámarányos árbevétel évek óta folyamatosan javul, de a 2017. év kiugró értékeket hozott az előzők kedvező irányzatához képest is.

Az egy alkalmazottra vetített árbevétel természetesen átgyűrűzik a teljes cég eredményességébe, de az emelkedés ott már nem olyan látványos. Az inflációs hatások és a bérek alakulása erősen hatott a költségoldalra is, de összességében még így is szépen alakult a cégek árbevétel arányos eredménye.

A pozitív mutatók értékeléséhez hozzátartozik: úgy sikerült a termelékenységi mutatókat növelni, hogy a folyamat nem járt az eladósodottság növekedésével, sőt a kötelezettségarány minimális csökkenése volt az általános trend.

Eladósodottság (Kötelezettségek/Eszközök összesen) a 10 millió Ft-os éves árbevételt meghaladó cégek körében

Természetesen a mutatók nagy szórást mutatnak ágazat és cégméret függvényében, de az összesített kép bizakodásra ad okot.  A javuló mutatók a legnagyobb cégek körében is megfigyelhetők, így abszolút értékben is pozitív irányzat rajzolódik ki. Van is hova fejlődni, hiszen Magyarország egy lakosra jutó GDP tekintetében még 2–3-szoros elmaradásban van nyugat-európai társaihoz képest.