Jó estét nyár, jó estét mentők

Azzal, hogy öregszem, nem szoktam dicsekedni, ezért csak félve jegyzem meg: emlékszem a szürke öltönyös fiúra, aki egyszerű melós létére görög diplomatának mondta magát… (A nyitó képen: jelenet a „Jó estét nyár, jó estét, szerelem” című romantikus filmdrámából [1972]: Halász Judit és Harsányi Gábor.)

Emlékszem: egy menő csajban reménykedett, naivan nem tudhatta, hogy jót dugni nemcsak palotában, hanem sátorban is lehet, ezért fényezte magát, a társadalmi korlátokat szaggatta, életének tanulsága lett a „Jó estét nyár, jó estét szerelem”, meg az, hogy szegénylegénynek szex helyett, szilvavacsora jut estére.

A srác történetét Fejes Endre 51 évvel ezelőtt írta, akkoriban még nem voltak álmentősök, ahogyan álforgácsolók, áltakarítók sem, a szélhámosok focistának, sebésznek, idegenből visszatántorgó hazánkfiának adták ki magukat, a klasszikusok aranynak mondták a rezet, a boldog szocializmusban még nem lehetett közbeszerzéssel, letelepedési kötvénnyel seftelni, a simlisek úgy boldogultak, ahogy tudtak.

A mentő később sem lett menő hivatás, egy időben a civileket tartották mentőnek, kaptak is hideget, meleget, mert miért akarnak ott menteni, ahol a hatalom nem akar segíteni.

Nem jókedvvel, de beletörődtünk az álságokba, a fociban így lett Puskásból felcsúti, Albert Flóriánból Groupama, az öt labdaszedőből és húsz barátnőből sokezres nézősereg, szóval jól megvoltunk a magunk kis álságaival, azzal is, hogy ha naponta csak kétszer kapnak hazugságon, akkor még mindig igazat beszélünk.

Mondhattuk az álhíreket, kamuzhattunk nyilvánosságról, statisztikákról, a társadalmi egyezség működött, Schmitt Pál doktorként, Farkas Flórián büntetlen előélettel oszthatta az észt, mert plágiummal lehetett valaki(?) köztársasági elnök, hajbókolással országgyűlési képviselő, de mint tudjuk, mentő – munkahelyi igazolás nélkül – nem létezik.

Mindezt csak azért említem, mert van egy – messziről – országosnak tetsző botrány: egy hölgy állította, hogy kórházakból, akaratuk ellenére, hazaszállított betegek közül sokan meghaltak, és mellette, még azt a szörnyűséget is mondta, hogy ő mentő, és ehhez a hívatáshoz, státuszhoz akkor is ragaszkodott, amikor valamennyi hazai betegszállító cég ismeretlenként azonosította.

Most tehát dúl a vita, ki is ez a hölgy, valójában hol dolgozott, és aki ismeri a „Jó estét nyár, jó estét szerelem” végét, az tudhatja, hogy ennek a történetnek nem lesz jó vége.

A halottak nyugodjanak békében, a felelősök után érdeklődőknek pedig majd boldog karácsonyt/Karácsonyt vagy áldott ünnepeket kívánnak a megszólítottak.