Karády Katalin – New York (USA)

A II. világháborút megelőző időszak, a világégés alatti és közvetlenül azt követő évek talán legismertebb és legnépszerűbb énekes filmsztárja, Karády Katalin (1910–90) is osztozott sok magyar sorsában. (A nyitó képen: Karády Katalin és Csortos Gyula a Külvárosi őrszoba című film egyik jelenetében.)

Növekvő hazai ellehetetlenülése és megalázottsága okán azonban 1951-ben elhagyta az országot, s a világban helyét keresve, az Amerikai Egyesült Államokban lelt végső menedékre.

Az egykori nőideál – születési nevén Kanczler Katalin Mária – New York valaha volt magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található épület 11. emeletén élt haláláig.

Tavaly decemberben, az ottani magyar főkonzulátus közreműködésével létesített emléktábláját Baráth Fábián szobrász készítette, az alkotást a művésznő egykori barátainak jelenlétében Pásztor István főkonzul (képünkön a tábla mellett) és B. Nagy Péter, a diaszpóráért felelős diplomata (díszmagyarban) avatta fel. A ház udvara ezzel egy időben a „Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet kapta.

A tábla elhelyezésével újabb magyar emlékhely jött létre New Yorkban, a Kossuth-szobor és a szomszédságában felavatott 1956-os emlékmű mellett. Karády sikerekben és drámai fejleményekben egyaránt bővelkedő hazai karrierje után, emigrációja idején az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, a diaszpórában élők nagy támogatójaként szerzett megbecsülést. Új hazájában kiválóan beilleszkedett, a teljes magyar közösség is elfogadta és szerette. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet pedig a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004-ben posztumusz „A Világ Igaza” kitüntetést adományozta Karády Katalinnak. A művésznő azzal érdemelte ki a díjat, hogy zsidó gyermekeket bújtatott és ezzel megmentette életüket a nyilas terror idején. Személye a magyarországi és amerikai zsidóság körében is megérdemelt tiszteletnek örvend.

Közel négy évtizedes emigrációja után végső nyughelyét itthon találta meg: 1990. február 19-én Budapesten, a Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Emlékét filmjei és dalai nemzedékeken át megőrzik

 Nagyon köszönjük Tresó Bernadett segítségét!   Képek: Magyarország New York-i Főkonzulátusa, Wikipédia