Ki állíthatja meg Orbánt?

Felháborodott az Európai Unió egy része azon, amit hazánkban Orbán tett a koronavírusra hivatkozással. Teljhatalmat szerzett.

Ska Keller (teljes nevén: Franziska Maria „Ska” Keller) német uniós parlamenti képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség társelnöke is a felháborodottak közé tartozik. Felterjesztik a hazánk elleni határozat szövegét az áprilisi plenáris ülésen, ahol állítólag az eddigi elképzeléseknél szigorúbb megoldásra törekednének, a teljes pénzmegvonásra – a monitorozással egy időben. 

(Foto: Alchetron)

Ska Keller, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség társelnökével készített interjú bevezetőjeként elmondta:

– Csalódtam a bizottsági elnök, Ursula von der Leyen rendkívül gyenge álláspontját hallván. Sokkal erősebb jelzést kellett volna küldenie a bizottságnak Orbán számára, noha tudom, hogy a tagállamokat is lehetne hibáztatni, mert az eddiginél többet kellett volna tenniük, hogy ne legyenek blokkolva az Európai Tanácsban sem, de a bizottság súlya sokkal nagyobb ebben a kérdésben. 

Készülnek netán valami keményebb mondással is?

A bizottság nevében nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy az áprilisban várható parlamenti ülésen eleve elfogadunk majd egy határozatot a koronavírus kapcsán, és mi, zöldek azt tervezzük, hogy külön kérnénk a magyar ügyre való kitérést, és csak remélni tudom, hogy többségi támogatást kap álláspontunk a magyar kormány intézkedéseinek elítéléséről.

Önök milyen kifogásokat találnak a veszélyhelyzetre hivatkozással a most ismertté vált rendeletekben?

Nagyon sok problémát látunk. Először is, mi az, hogy korlátlan ideig felfüggeszti a parlament működését? Más országokban is bevezettek rendkívüli helyzetet, mégsem így. Nem függesztették fel a parlament működését és meghatározták a rendkívüliség időkeretét. Tudjuk, hogy közben a polgármesterek hatáskörét is korlátozni akarták, de még továbbra is benne van az újságírók szankcionálása. Ráadásul a kormány önkényes döntésétől függ, hogy ki az, aki álhírt gyárt, ami szintén elfogadhatatlan. Nagyon jól tudjuk, eddig is korlátozva volt a sajtószabadság Magyarországon, most még ennél is tovább ment az Orbán-kormány. Ráadásul épp Orbán veszi tűz alá a vele szemben kritikus sajtót, amikor számtalanszor mi is szemtanúi voltunk az ő dezinformációs kampányának.

A magyar ellenzéknek nincs fegyvere, hogy megállítsa Orbánt. Ki képes őt megállítani?

(Kép: European Green Party)

Szóljanak a kormányfők kollégájuknak, hogy ez így nagyon nincs rendjén. És a saját konzervatív párttársai is jelezték, ki lesz zárva a pártcsaládból, de talán most ennél erősebb jelzést kellene küldeni Orbánnak.

Donald Tusk üzent Orbánnak, de abból erős üzenetet senki sem tudott kiolvasni. Ugyanakkor nem vetődik fel a kérdés, hogy ha kizárják Orbánt és pártját a konzervatív pártcsaládból, akkor összeáll a szélsőjobbal, ami adott esetben még inkább fenyegeti az unió egységét és demokráciáját?

Nem hiszem, hogy ennél még rosszabbra fordulhatnak a dolgok. Már így is elborzasztó az, amilyen pusztítást végzett a demokratikus jogrendben. Egyszerűen nem értem, mire vár még az Európai Néppárt, Orbán oly sokszor átlépte már azt a bizonyos vörös vonalat, mindenen átgázolva. Amúgy is, már rég összeállt a szélsőjobbal, már régóta aláássa mindannyiunk tekintélyét azzal, hogy semmi beveszi az Európai Unió alapértékeit. Nem gondolom, hogy a kibékítés vagy a megalkuvás politikája segítene, mert eddig sem jött be, hiába váltottak békülékeny hangnemre.

Ön jó megoldásnak tartaná, ha pénzügyi támogatásmegvonás lenne a következménye ennek az orbáni politikának?

Nem, én azt gondolom, hogy sokkal jobb lenne, amit a Zöldek kezdettől fogva javasolnak is, hogy a források közvetlenül jussanak el a pályázókhoz a kormányok közbeiktatása nélkül azokban az országokban, ahol a jogállami normákat nem tartják tiszteletben. Túl sok példát láttunk már eddig is arra, hogy visszaélnek ezekkel a pénzekkel. Az embereknek az unióban azt kellene érezniük, hogy a szervezet értük van és nem azokért a kormányokért, amelyek aláássák az unió értékrendjét.

Elképzelhető, hogy szavazni fognak erről a következő testületi ülésen?

A korábbi bizottsági üléseken erről már tárgyaltak, nem hiszem, hogy újból napirendre veszik. Inkább azt látjuk, hogy most szigorúbb következményekkel kell majd számolniuk, nevezetesen, hogy az érintett országoktól teljesen megvonják a forrásokat. Amit én személy szerint azért nem támogatok, mert közösségeket, kezdeményezőket fog ez súlyosan érinteni, márpedig nekünk az ő érdekeiket is képviselnünk kell. De tagadhatatlan, hogy ennek aztán valóban súlyos üzenete van – húzta alá véleményét Ska Keller német uniós parlamenti képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség társelnöke.