Kincs az erszényben: vombat született a pesti állatkertben

Eddig még csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni, de most már biztos, hogy kölyök cseperedik a nőstény vombat, Molly erszényében. A kicsi már a negyedik, Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, mivel az európai állatkertek közül eddig mindössze hét intézményben születtek vombatok, bő száz év alatt összesen 16 egyed.  (Nyitó képeink illusztrációk, nem a Fővárosi Állatkertben készültek.)

Újabb, nemzetközi szinten is jelentős esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a nőstény vombat, Molly erszényében ugyanis egy kölyök cseperedik. Az apróság még tavaly ősszel született, ám mivel az ellést a legritkább esetben lehet látni, a gondozók az erszény egyre növekvő domborodása alapján tudták nyomon követni a kicsi gyarapodását. A napokban a vombatoknál elhelyezett éjjellátó, infravörös kamerák segítségével meg is figyelték az erszényből kikukucskáló kölyköt, amelynek a feje természetesen az anyaállat hátsó lábai között szokott feltűnni, minthogy a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.

A kölyök korát az állatkerti szakemberek nagyjából fél évesre becsülik. Ennél a fajnál a vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, ahogy az erszényeseknél általában. Az aprócska újszülött szinte embriószerűen fejletlen, megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik. Közben kinő a szőre és a szeme is kinyílik, s általában hathónapos korára, de mindenképpen az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből. De még ezután is hetek telnek el addig, amíg legalább néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

A vombatkölyökből most még természetesen nem sok látható, maguk a gondozók is csak a kamerák által készített felvételen tudták megfigyelni. A pesti állatkert munkatársainak becslése szerint nagyjából márciusra jön el az ideje annak, amikor már a látogatók is jó eséllyel láthatják a jövevényt.

Az sem tudható, hogy a kölyök milyen nemű, így egyelőre nevet sem kapott még. Az állatkerti vombat tenyészpár, Molly és Wally frigyéből a mostani a negyedik utód.

Vombatok Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint százesztendős múltja van a vombatok tartásának. Az első állat még 1897-ben érkezett, de a feljegyzések alapján nem állapítható meg, hogy pontosan melyik fajhoz tartozott. Az 1911-ben Budapestre került második egy csupaszorrú vombat volt: Tasmania szigetéről, négy hónapos hajóút után érkezett a magyar fővárosba. A harmadik pesti vombatra az idősebb látogatók még emlékezhetnek: egy déli szőrösorrú – illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú” – vombat volt; 1956. augusztus 22-én érkezett, és egészen 1973. január 3-ig volt látható.

Ezt követően évtizedekig nélkülözni kellett a vombatokat, mígnem 2011-ben – kétéves intenzív előkészítő munka után – két csupaszorrú vombat érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Ők a most született kölyök szülei. Molly, a nőstény 2008 januárjában, a hím, Wally pedig ugyanezen év márciusában született. A nőstény Tasmánia keleti feléből, a hím pedig a sziget északi vidékéről való, de mindkettő mesterséges körülmények között született, tehát nem vadon befogott állatokról van szó. Egészen fiatalon „házasodtak össze” a tasmániai Richmondban működő Zoodoo Wildlife Parkban, majd onnan érkeztek végül Budapestre. A száz évvel korábbi viszonyokkal ellentétben viszont nekik nem kellett hónapokig hajózniuk, hiszen légi úton sokkal gyorsabban le lehetett bonyolítani a szállítást. Molly és Wally nagyszerű tenyészállatoknak bizonyultak; érkezése óta már a negyedik kölyök cseperedik náluk.

Kevés állatkertben van vombat, még kevesebb helyen szaporodik

Az erszényesek közé tartozó vombatok rendkívül ritkán láthatók állatkertekben. Őshazájukon, Ausztrálián kívül a hivatalos adatok szerint jelenleg összesen 18 állatkertben tartanak vombatokat. Ezen belül a déli szőrösorrú vombatot (Lasiorhinus latifrons) öt észak-amerikai és egy európai, a csupaszorrú vombatot (Vombatus ursinus) pedig – ilyen van Budapesten is – három észak-amerikai, két ázsiai és hét európai állatkertben mutatják be. Európában tehát összesen nyolc olyan állatkert van, ahol a nagyközönség vombatokkal találkozhat, ám ezek az állatkertek szinte mind Európa nyugati felében, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, illetve Dániában találhatók. Az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok állatkertjei közül kizárólag Budapesten tartanak vombatokat.

Még ritkább, hogy a vombatok szaporodjanak is. Az ilyesmi ugyanis még az ausztráliai állatkertekben sem számít mindennapos dolognak. Ausztrálián kívül pedig mindössze tíz helyen (Antwerpen, Budapest, Chicago-Brookfiled, Duisburg, Halle, Hannover, Koppenhága, Londrina, Los Angeles, Whipsnade) születtek eddig vombatok. Az európai szaporulat több mint száz év alatt összesen 16 kölyök volt. Ebből egy-egy Halléban (1914), egy Whipsnade-ben (1931) és Antwerpenben (1972), Koppenhágában (2015), négy-négy Duisburgban (1975, 1978, 1983, 2017), Hannoverben (1982, 1988, 1990, 1993), valamint Budapesten (2012, 2014, 2015, 2018) jött világra.