Konzultáció a demokratikus közélet védelmében 

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt kezd a hamarosan előterjesztendő demokráciavédelmi kezdeményezéssel kapcsolatban, amit von der Leyen elnök jelentett be az Unió helyzetéről szóló 2022. évi beszédében.

A 2023. április 13-ig tartó konzultációban az Európai Bizottság kikéri az érdekelt felek véleményét arról, hogy mit tartanak szükségesnek az EU demokratikus közéletének a külföldi beavatkozással szembeni védelméhez és a demokratikus ellenállóképesség megerősítéséhez.

nyilvános konzultáció az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető. A konzultáció eredményei beépülnek a demokráciavédelmi kezdeményezésbe, amit a Bizottság még 2023 nyara előtt elő kíván terjeszteni. Az intézkedéscsomag része egy konkrét, jogalkotási kezdeményezés, aminek célja, hogy megvédje demokráciáinkat harmadik országok által finanszírozott vagy azokhoz kapcsolódó, az EU-ban gazdasági tevékenységet folytató olyan szervezetektől, amelyek hatással lehetnek a közvélemény alakulására és a demokratikus közéletre.

A kezdeményezéssel a Bizottság célja az is, hogy garantálja a szabad és tisztességes választásokat, megerősítse a civil társadalmat, előmozdítsa a polgári szerepvállalást, valamint felülvizsgálja az európai demokráciáról szóló cselekvési tervben már meghozott intézkedéseket.