Környezet- és klímabarát utazás Schladming-Dachsteinbe(n)

Bár Skandináviában előbb szokott beköszönteni a tél, mint Európa jóval délebbi részein, például Ausztria szívében, a Schladming-Dachstein térségben, földrészünk északi lakói szép számmal igyekeznek oda, ahová a magyarok is könnyen eljutnak, ráadásul szeretnek is oda járni, tárt karokkal várják őket a sógorok…

Még mindig a „skandikról”, akik ez év karácsonyától jövő március közepéig már közvetlen vonattal utazhatnak a svédországi Malmöből a dán fővároson, Koppenhágán át egészen az ausztriai Schladmingig. (Tudja, kedves Olvasó, ez az a gyönyörűséges táj, ami alig húsz kilométerre fekszik Hallstatt-tól, amiről azt tanultuk az iskolában, hogy róla kapta a nevét a vaskori prekelta hallstatti kultúra, és aminek emberei már sót bányásztak a közeli hegyben…) Vissza a svéd vonathoz: az idei télen a Snälltåget vasúttársaság hétvégenként közvetlen ingajáratot közlekedtet Schladmingba, mert rájött: imádják az északiak a sportolásra kiválóan alkalmas, biztos déli havat…

A helybéliek ezt persze már nagyon régen tudják: egész évben gyorsvonatok robognak Bécsből egyenesen Schladmingba. Mi több, a tapasztalat szerint karácsony küszöbén már ez a vonat is kevés, ezért december 17–április 8. között az osztrák vasúttársaság hétvégenként egy további járattal, az Urlaubsexpress-szel is támogatja a közvetlen összeköttetést fővárossal.

És akinek még ez sem elég (ilyenek a csehek), azok jövő januártól rendszeres, közvetlen buszjárattal utazhatnak Prágából (Píseken és České Budějovicén keresztül) a Schladming-Dachstein régióba.

A helybéliek saját, elektromos síbuszokkal segítik a sportos életmódot kedvelőket, akiknek nem kell a jártatok külön jegyet váltaniuk, elegendő, ha fölmutatják az érvényes síbérletet.

És ha már (a gyakorlatban is) eljutottunk a környezetvédelemhez, akkor ide írjuk: a Donnersbachwaldban található Riesneralm az egyetlen olyan síterep, ahol a hóágyúrendszer közvetlenül egy vízi erőműhöz kapcsolódik, ezzel is csökkentve a térség ökológiai lábnyomát. A nemrég átadott, ötmillió euróba került beruházás kétszer annyi áramot termel, mint amennyire az egész síterepnek szüksége van a gasztronómiai egységek és felvonók üzemeltetéséhez, valamint a hóágyúzáshoz. A többlet zöldáramot a közüzemi energiahálózatba táplálják, amiért a Riesneralm megkapta a „Tanúsítottan fenntartható energiagazdálkodás” díjat.

Kíváncsi vagyok, hogy például az Északi-Középhegység szállodái közül hány kapott eddig megkülönböztető kitüntetést a környezetbarát működésért… A Schladming-Dachstein régióban már nyolc szálloda (mintegy 1000 vendégággyal!) falára erősítettek ökocímke-táblácskát, és további hat létesítmény értékelése is elkezdődött. Ebből a célból éppúgy törekednek az újszerű hőhasznosításra, mint arra, hogy az élelmiszereket a környék termelőitől vásárolják meg. Ez utóbbi igyekezet ízlelhető példája, hogy a Schladming-Dachstein régióban már működik a 60 partnert összefogó hálózat, ami az „AMA Ínyencrégió” minőségi védjegyét viseli.

A minap Budapesten megtartott stájerországi sajtótájékoztató célja persze mindenekelőtt a tartomány téli üdülésre és sportolásra alkalmas területeit és vonzó újdonságait mutassa be. Nos, röviden erről is. A Schladming-Dachstein sírégió tagja Ausztria legnagyobb síszövetségének, a Ski amadénak, ahol 760 kilométernyi sípálya és 270 felvonó várja a téli sportok kedvelőit. E vidék büszkesége a Schneebären régió a Planneralm és a Riesneralm síterepekkel.

(Ezen a vidéken 81 felvonó (31 ülőlift, 12 kabinos felvonó, 38 csákányos és gyakorlólift működik; a pályák teljes hossza: 230 km (kék: 94 km, piros: 120 km, fekete: 16 km.)

A síterep szíve: a schladmingi négy hegyet összekötő sípályarendszer 4 síterülettel és 123 kilométernyi sípályával – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm, valamennyi hóágyúzott.

Ausztria első, gyermekeknek létesített sípályarendszerét a Riesneralmon építették ki. És aki nem tud aludni éjjelente, az használhatja a 3000 méteres, kivilágított lesiklópályát a Hochwurzenen. A gyakorlott sízőknek ajánlható az átkelés a Dachstein-gleccseren át Obertraunba; az útvonal mintegy 25 kilométer. Freeridingben a 18 km hosszú Edelgrieß-lesiklópályát ajánlják a Dachsteinról.

A Freizeit PSO – Ausztria 1. síiskolája fogyatékkal élők számára szervez síoktatást. A környék 15 gyermek-síiskolájából nem egy egész napos felügyeletet kínál. És aki megéhezik (síelés közben ez nem ritkaság), az kereken 100 síkunyhó (Hütte) várja jófajta falatokkal. Az talán már nem is újdonság, természetes: a térséget (ahol jó 28 kilométernyi kilenc szánkópálya is használható) 300 pontról sugározzák be wifivel…

A Schladming-Dachstein sírégió híreit – e tudósításnál bővebben – itt olvashatja; tessék kattintani!