Kossuth Lajos – Buffalo (USA)

Számos helyen őrzik az 1848-49-i forradalom és szabadságharc vezető személyisége, Kossuth Lajos (1802–94) emlékét az Amerikai Egyesült Államokban. Szobrok, táblák, utcanevek idézik fel a kormányzó érdemeit és a 19. század második felében tett látogatását Amerikában. Legutóbb október 6-án Buffalóban avattak Kossuth-mellszobrot a New York-i magyar főkonzulátus vezetői és a város meg a helyi egyetem képviselői.

Az aktusra – amelyen a város és környéke magyarsága is szép számban képviseltette magát – az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója, valamint az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából került sor. A buffalói Niagara Egyetem központi épülete mellett elhelyezett térplasztika Kossuth 1852. május 22-én, a Niagara vízesésnél tett látogatásának állít emléket, és tiszteleg a 19–20. században az Egyesült Államokba emigrált magyarok előtt is.

Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását Pásztor István, hazánk New York-i főkonzulja és B. Nagy Péter, a magyar diaszpóráért felelős különmegbízott konzul (képünkön) adta át.

Az eseményen jelen voltak a tanintézet egykori és jelenlegi ösztöndíjasai közül számosan, továbbámagyar szervezetek helyi és máshonnan érkezett képviselői, valamint az egyetem teljes vezetősége. Megjelent James J. Maher rektor is (a képen), aki „oktatási, illetve kulturális kapcsolataink fejlesztése, továbbá a buffalói magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett munkája” elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

Kossuth Lajos volt a második olyan személy az amerikai történelemben, aki kiérdemelte a „the Nation’s guest” azaz a „nemzet vendége” címet. Erőfeszítései, szónoklatai, amelyekkel igyekezett életben tartani a magyar szabadságharc eszméit, nagy hatást gyakoroltak az amerikaiakra. Több elnök, köztük Abraham Lincoln és John F. Kennedy is számos alkalommal idézett tőle. (Forrás: magyar főkonzulátus, New York)