Lódobogás

A városnak új republikánus seriffje van, és őt Ron DeSantisnak hívják. Ma még Florida kormányzója, holnap Amerika elnöke lehet, és ha mégsem lehet, az nem egy másik, mondjuk egy Trump nevű pártbeli kihívó miatt történik majd. Ő már nem egy kocsmai verekedő stílusában beszél, nem hablatyol összevissza hülyeségeket, nem süt róla, hogy reggelente megcsókolja a tükörképét.

Egy felmérés szerint Biden elnöknek magasabb a támogatottsága, mint Trumpnak, ami azért nem semmi, mert bár a legutóbbi választásokon Trump visszaesése nyilvánvaló volt, Biden megítélése is inkább a skála alsó harmadát közelítette.

Ám a The Suffolk University és a USA Today eredményei mégis ezt mutatják, és itt persze Biden szereplése csak mellékszál, a lényeg az, amit sejteni eddig is lehetett, de ami most már a legdurvább valóság: a városnak új republikánus seriffje van, és őt Ron DeSantisnak hívják. Ma még Florida kormányzója, holnap Amerika elnöke lehet, és ha mégsem lehet, az nem egy másik, mondjuk egy Trump nevű pártbeli kihívó miatt történik majd.

Ezt a seriff dolgot amúgy az egyik kutató mondta, hozzátéve, hogy a teljes szavazói táborban DeSantis Biden előtt is vezet egy 43-47 százalékos tartományban, igaz, nem túl sokkal, mert a mostani elnök 46 százalékot kapott, vagyis a megítélése a választások óta sokat javult, míg Trump mindössze 30 százalékot szerzett.

A republikánus és konzervatív szavazók tehát Trump nélküli trumpizmust akarnak, közölte a mondott kutató a már hónapok óta közhellyé kopott igazságot, immár azonban a számok nyelvén.

Ki lehet tehát mondani, hogy a volt elnöknek annyi, pedig a Fehér Házból elemelt, és egy rajtaütésszerű házkutatás során lefoglalt dokumentumok ügyében nincs bíró ítélet, ahogy cégei adócsalásait sem tárgyalták még, és eddig azt is elkerülte, hogy a Capitolium megtámadását vizsgáló bizottság előtt tanúskodjék.

Mondhatni, hivatalosan sehol sem bukott meg, és mégis, a jobboldali szavazók könyörtelenül kimondták rá az ítéletet: lúzer. Zavaros ügyek, sok handabanda, magas életkor.

Mindez már Trump elnöksége alatt is világos volt ugyan, de nem számított. Most számít. Ilyen a világ. Igazságtalan, és könyörtelen.

Persze, ha már igazságról beszélünk, hozzátartozik, hogy bár a trumpizmust nem Trump találta fel, a rá vágyó szavazók előtt más személyi választék korábban nem volt. Most van. DeSantis sikeresen kitanulta az úttörő Trump témáit, módszereit, és demagógiáját, majd nagy tanítóját a kukába küldte.

Ő már nem egy kocsmai verekedő stílusában beszél, nem hablatyol összevissza hülyeségeket, nem süt róla, hogy reggelente megcsókolja a tükörképét. DeSantis fiatal, hideg a tekintete, pontosan céloz, és a hatalmat jogos személyes tulajdonának tekinti.

Ő Fortinbras, aki belovagolni készül a város testekkel borított utcáira.