Ma reggel egyhetes, országos pedagógussztrájk kezdődött

Az idén először, ma, január 23-án, hétfőn újra országos pedagógussztrájk kezdődött. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett egyhetes egységes sztrájkot, amihez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. (A nyitó képen: sokezres tüntetés volt szombaton a Klebersberg Központnál.)

A sztrájkkövetelések között van a tanárok elbocsátásnak határidejét módosító rendelet visszavonása is. Ezen a napon már véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a diákok továbbtanulását.

nedolgozzingyen.hu-n a PDSZ azt írja: azért, a sztrájkfolyamat új erőre kapjon, nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés. Az országos sztrájk napjain az iskolákban dolgozó pedagógusok eldönthetik, hogy egy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. De a törvény által előírt elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el. 

Az egyhetes sztrájk utolsó napjára, január 31-re a PDSZ meghirdette a szolidaritás napját. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban. Január 31-én a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak. A PDSZ nekik kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, reggel 8–10 óra között.