Ma reggel fölszállhat a füst Brüsszelben?

E nemzetközi sajtószemle készítésekor még nem lehetett tudni, milyen egyezségre jutnak az uniós kormányfők és államelnökök az Európai Bizottság elnökének a személyéről. Hajnali öt órakor még a villásreggeli talánya: a volt holland külügyminiszter, a hét nyelven beszélő Frans Timmermanns vagy a visegrádiak javaslata győz-e.

A brit Sunday Express valamivel éjfél után frissített online kiadása szerint Theresa May lehet a királycsináló, aki az oszakai háttéregyeztetés résztvevői és a V4-ek közti vitát végérvényesen lezárhatja. Ami már csak azért is abszurd, mert a jelen állás szerint Theresa May már nem miniszterelnök, viszont szempont lehet a számára: ki legyen az Európai Bizottság élén, akivel a következő brit kormányfőnek meg kell egyeznie a Brexit kimeneteléről. Mindenesetre még ez az újság is bő terjedelemben ismerteti Orbán Viktornak Joseph Daul számára írt levelét, amelyben arra figyelmezteti az Európai Néppárt vezetőjét, hogy történelmi vétség lenne a kivívott győzelmet eljátszani és a döntést átadni a másik oldalnak.

A volt brit kormányfő királycsináló szerepét fogalmazza meg a The Telegraph is. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy 21 tagország támogatása, illetve az általuk képviselt lakosság szerinti 65%-os arány elérése szükséges a jelölt jogszerű megszavazásához.

Még a pekingi kiadású kínai sajtó, a China.org is foglalkozik a témával és korrekten – szemben az MTI tudósításával – a Visegrádi Négyek között ugyanis nem említi meg Szlovákiát, mint amelyik támogatná a közép-európai blokk jelöltjét. Mert az utóbbi időben a Négyektől egyre inkább távolodó északi szomszédunk számtalan kérdésben nem vállalja fel az Orbán-féle irányvonalat. Itt már megjelenik az az opció is, hogy női jelölt is ideális lenne az uniós vezetői posztokra, mint például a dán uniós biztos, Margrethe Vestager és Kristalina Georgieva, bolgár közgazdász; ők a francia elnök, Emmanuel Macron kiválasztottjai.

A BBC is éjfél tájékán frissítette információit az ügyben: a tisztség betöltőjéről szavazók a hagyományos vacsorát is felfüggesztették Brüsszelben a megegyezés körüli káosz miatt.  Mert Leo Varadkar ír kormányfő szerint sem adhatja fel a küzdelmet az Európai Néppárt annak ellenére, hogy a legnagyobb frakciót alkotja ugyan továbbra is, viszont nem tud koalíciós egyezséget kötni a megerősödött liberálisokkal szemben. Ha Donald Tusk tervei szerint alakulnának a dolgok, akkor Manfred Weber az Európai Parlament elnöki székébe ülhetne, és Frans Timmermans kapná meg az ennél sokkal tekintélyesebb bizottsági elnökséget.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a twitteren üzent: számára az utóbbi felállás teljes mértékben elfogadhatatlan. Az idő sürget, a parlamentnek július 2-án meg kell tartania alakuló ülését.

A német–magyar katonai együttműködés elmúlt hetekben lezajlott egyeztetéseiről ad hírt a német Presseportal, a hivatalos kormányzati közlemények kiadására szakosodott hírügynökség. Azt írja, hogy gyakorlatilag júniusban végig kisebb-nagyobb csoportokban folytak tárgyalások Strausbergben, Drezdában Takács Attila dandártábornok és német kollégája vezetésével. A hosszú távú célokra berendezkedő partnerek a Bundeswehr és a magyar hadsereg kompatibilitást akarják kiépíteni. Ám egyelőre csak a tiszti oktatás és nyelvi képzések egyeztetésére vonatkozó információról ad hírt a közlemény.

A hír nem mellékes, mert több forrásra is akadtunk, így a német Finanzen portál is foglalkozik a két hadsereg közös jövőjét meghatározó együttműködés mostani kialakításáról.

A kétnyelvű, orosz és angol CodaStory portál amerikai és grúz, illetve a legkülönfélébb nemzetközi szerzőkkel a tagjai közt Orbán médiaoligarcháiról közöl hosszas értékelést, megállapítva: azok, akik tönkretették a magyar médiát, most európai terjeszkedésbe kezdtek. Ami egyben azt is jelenti, hogy nyugat-, illetve dél-európai bevásárlásaikkal a szélsőjobbos propagandának ágyaznak meg, terjesztik az igét. Az írás a Népszabadság bezárásával indít, és természetesen név szerint Mészáros Lőrincet és Habony Árpádot is megemlíti, utóbbit, mint az Egyesült Királyságban is bevásárolt propagandistát.