Magyar szókincstár: megjelent a 10. kiadása

A Magyar szókincstár, alcíme szerint Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára először csaknem negyedszázaddal ezelőtt, 1998-ban jelent meg. Az idén 90 esztendős Grétsy László (a nyitó képen) nyelvész, főiskolai tanár, televíziós személyiség, a nyelvművelés kiemelkedő alakja az akkori szótárbemutatón így fogalmazott: „Uraim le a kalapokkal az új szótár és alkotói előtt!” A 25 000 címszót tartalmazó, máig a legnagyobb magyar szinonimaszótár pillanatok alatt a könyveladási sikerlisták élére lépett elő.

A közönségsiker mellett szakmai elismeréseket is besöpört a szótár, a Szép Magyar Könyv versenyen oklevéllel jutalmazták. A könyvtáros szakma által legértékesebbnek, legszebbnek tartott könyveknek külön rangot adó (az 1988-ban alapított) Fitz József-díjjal tüntették ki. Megjelenése óta elismerő ismertetések sokasága jelent meg róla, gyakran ebből a szótárból adják fel a feladatokat a tanulóknak.

Kiss Gábor, a Magyar szókincstár főszerkesztője a Tinta Könyvkiadó igazgatója a kötet újbóli megjelenésekor elmondta, hogy már évek óta nem volt kapható ez a gazdag tartalmú szinonimaszótár. Azért döntöttek mégis az új, ismételt kiadás mellett, mert az idén a magyar érettségiken ennek a szótárnak az előszavát kellett értelmezniük a diákoknak. Ez adta az indokot a szókincstár immár 10. kiadására.

Az új kiadás már meg is jelent a könyvesboltokban: a karácsonyi könyvvásár egyik kiemelkedően hasznos ajándéka lehet. A szókincstár főszerkesztője reményét fejezte ki, hogy a kötet minden bizonnyal segít megállítani beszédünk elszürkülését, hiszen benne bárki minden alkalomra megtalálja a legmegfelelőbb szót.