Már érzik a németek az inflációt

(Írta: Dirk Schmaler / RND/Der Tag) Az ukrajnai háború napról napra új és újabb szenvedéseket okoz. Mindenekelőtt Odesszában, Harkivban – és Mariupolban – ahol az acélművek katakombáiban emberek ezrei sínylődnek – tegnap is bombáztak az oroszok mindaddig, mígnem délben tűzszünetet nem hirdettek. (Az élelmiszerárak emelkednek. (Hannibal Hanschke felvétele)

Odesszában, Harkivban – és Mariupolban, ahol tegnap is folytak a bombázások, amíg az orosz fél délben tűzszünetet nem hirdetett. A várost már majdnem bevették, csak Európa legnagyobb acélművében több ezer ember tart még ki, köztük harcosok és civilek egyaránt. A gyár teljesen megsemmisült, az emberek elbarikádozták magukat a pincékben. A tárgyalások egy menekülési folyosóról, amelynek segítségével legalább a civileket ki lehetne szabadítani a halálos csapdából, eddig megrekedtek. A körülzárt emberek számára azonban minden óra, minden perc számít.

Ehhez képest az emberek ebben az országban rendkívül jól teljesítenek. És mégis, itt is egyre nagyobb az aggodalom az ukrán válság következményei miatt. És nem csak azért, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a benyomást kelti, hogy végső soron a NATO-tag kelet-európai országokat is célba veszi.

Oroszország inváziója máris megdrágította az életet – és még nincs vége. Az RND arra vállalkozott, hogy a lehető legtöbb szemszögből kritikus és hasznos pillantást vessen az áremelésekre – Németországra és pénzére. Thorsten Fuchs, az RND vezető riportere alacsony jövedelmű emberekkel találkozott, és ismertette aggodalmaikat – és pénzügyi helyzetüket (RND+).

Mert az emelkedő árak azokat sújtják a legjobban, akiknek amúgy is kevés van. A kevesebb pénz nem mindig éhezést és nyomort jelent, hanem inkább lemondást és megszorítást: a nyári vakáció le kell mondani, az alkalmi étteremlátogatás elmarad, a ruháknak egy kicsit tovább kell tartaniuk. A tényleges áremelkedések mellett – írja Fuchs – manapság „infláció van az elmében” is. Ez óhatatlanul arra készteti az embereket, hogy aggodalommal tekintsenek a jövőbe – akár a tényleges terhektől függetlenül is.

Alsó-Szászország, Hannover: Egy vásárló öteurós bankjeggyel fizet a heti piac egyik standjánál. (Fotó: Moritz Frankenberg, dpa-Bildfunk)

Az élet Németországban továbbra is érezhetően drágul. Az áremelkedés vége egyelőre nem látszik. Ahol nincs mit megtakarítani, ott szinte elkerülhetetlenül adósságok keletkeznek. Stilianos Brusenbach adótanácsadó (az RTL „Raus aus den Schulden” című műsorában) számos túladósodási esetet ismer, nem csak a tévéből – és a csődök új hullámára figyelmeztet. „Nem fogok olyan tanácsot adni az ügyfeleknek, hogy éhezzenek vagy kapcsolják le a fűtést. Mert csak azt lehet megmenteni, ami van – és a legtöbb embernek már így is túl kevés van. Tehát egyenesen egy olyan adósságcsapdába sétálnak bele, amelyet a jelenlegi intézkedéscsomaggal nem lehet megakadályozni. Ez a keserű igazság” – mondja az RND szerzőjének, Leonard Laurignak adott interjúban.

Azok, akiknek most tényleg vigyázniuk kell a pénzükre, keresik a mozgásteret, hogy ne korlátozzák magukat. Talán van még erre némi lehetőség a konyhában. Az RND magazin szerzője, Heidi Becker az emelkedő élelmiszerárak idején hat olyan receptötletet gyűjtött össze, ami 5 eurónál kevesebbe kerül, mégis egészséges és tápláló (RND+).

Elon Musk technológiai milliárdos és Tesla-főnök kezében a Twitter is

A Twitter ugyanis beleegyezett abbba, hogy Musk felvásárolja. (Patrick Pleul/dpa-central-picture PO)

A technológiai milliárdos Elon Musknak viszont aligha kell élére raknia a dollárokat. Mintegy 44 000 millió dollárért övé a Twitter online szolgáltatás. A Twitter gazdája már nem ellenkezik, hogy a felvásárolják a céget, és bejelentette: megállapodott Muskkal az üzletről. Most már csak a részvényeseknek kell beleegyezniük.

Musk a vélemény- és szólásszabadságért folytatott harccal indokolja a felvásárlást. Igaz, a közösségi hálózatoknak is fel kell lépniük a gyűlölet ellen a neten. A Tesla főnöke a megfelelő ember a feladatra?

Nos, az RND munkatársa, Christoph Höland korántsem biztos ebben.